Willemstad Curacao:
kleurrijke en gezellige hoofdstad

De hoofdstad van Curacao, Willemstad, moet je meemaken!

De fotogenieke en kleurrijke binnenstad is een topattractie op Curacao. De stad herbergt veel bijzondere monumenten, musea en winkels. Het is bovendien één van de mooiste steden van het Caribisch gebied.

Tijdens een wandeltocht door de compacte binnenstad kom je langs de fleurige huizen aan de Handelskade, beland je bij een drijvende markt waar kooplieden dagelijks verse Zuid-Amerikaanse producten aanbieden en zie je overal de sporen van de rijke geschiedenis van het eiland. Ik was meteen enthousiast over deze mooie stad!

Het centrum van Willemstad bestaat uit verschillende delen, met elk een heel eigen karakter. Punda is het oudste en meest toeristische deel. Otrabanda laat je iets proeven van het authentieke Willemstad. Maar ook de ‘buitenwijken’ Pietermaai en Scharloo moet je niet vergeten!

Voordat je denkt dat Willemstad alleen bestaat uit geschiedenis en oude gebouwen kan ik je geruststellen. Er valt vandaag de dag ook genoeg te beleven! Er zijn gezellige terrasjes, er is muziek en er is een fantastisch uitzicht op zee.

Zoals ik al zei: Willemstad moet je meemaken. Op deze pagina geef ik een paar hoogtepunten per stadsdeel.

Punda: het oudste Willemstad

Handelskade WillemstadHet oudste gedeelte van Willemstad is de wijk Punda. Deze wijk is bijna vierhonderd jaar geleden ontstaan naast Fort Amsterdam. De naam Punda betekent ‘punt’. Punda ligt namelijk precies op de punt van een klein schiereiland.

Vandaag de dag is een groot deel van Punda autovrij. Dat betekent dat je heerlijk kunt keuvelen door de gezellige straatjes en steegjes in dit deel van Willemstad. Wat mij betreft begin je met een bezoekje aan Fort Amsterdam, waar tegenwoordig de regering van Curacao gevestigd is.

Punda is compact gebouwd en de straten liggen (bijna) loodrecht op elkaar. Wat je meteen zal opvallen is de architectuur, die Nederlands aandoet. Maar toch niet helemaal! De Nederlandse architectuur is aangevuld met Caribische elementen. Het bleek namelijk al snel dat Nederlandse panden in de tropen veel te warm waren. Daarom hebben veel panden in Punda een typische galerij aan de voorkant. Het doel van zo’n galerij was om de hete zonnestralen zo veel mogelijk buiten de deur te houden en de verkoelende wind zoveel mogelijk binnen te krijgen. Ik heb me laten vertellen dat deze luchtige bouwstijl zeer goede resultaten opleverde. Een airco was daardoor niet meer nodig!

De grootste straten van Punda zijn de Breedestraat en de Heerenstraat. Hier kun je tegenwoordig uitgebreid shoppen en souvenirs inslaan. Maar je mist veel als je alleen in de etalages kijkt! Af en toe moet je je hoofd omhoog richten en genieten van de vele bijzondere gevels in dit deel van de stad.

Neem ook een kijkje bij de bijzondere Mikvé Israël-Emanuel Synagoge in Punda. Dit gebouw werd tussen 1730 en 1732 gebouwd en is de oudste synagoge in de Nieuwe Wereld die nog steeds in gebruik is. Vooral van binnen ziet de synagoge er heel bijzonder uit.

Een ander hoogtepunt is het Waterfort aan de zeekant. Dit negentiende-eeuwse fort werd gebouwd om de monding van de St. Annabaai te bewaken. Inmiddels heeft het grotendeels een toeristische bestemming: in een deel van de gewelven, de Waterfortboogjes, kun je van bijzondere terrasjes genieten.

De beroemde ‘drijvende markt’ vind je aan de noordkant van Punda, aan het Waaigat. Echt drijven doet de markt Venezolaanse kooplui Willemstadeigenlijk niet meer: de vooral Venezolaanse marktlui verkopen hun waar in kleine stalletjes vóór hun boot.

Een eindje verderop aan het Waaigat vind je de Plasa Bieu. In deze oude markthal kun je rond de lunchtijd tegenwoordig heerlijke typisch Curacaose gerechten eten. En dat voor een zeer schappelijke prijs. Veel inwoners van Willemstad weten deze plek te waarderen en ook steeds meer toeristen nemen er een kijkje. Wat mij betreft is dat absoluut terecht! Je kunt namelijk heerlijk eten bij één van de eettentjes in de Plasa Bieu!

De Handelskade langs de St. Annabaai is een van de meest fotogenieke plekken in Willemstad. Zelfs als je nog nooit een vakantie op Curacao hebt meegemaakt, zal je het plaatje waarschijnlijk herkennen. Aan de Handelskade staan veel bont gekleurde huizen. Eén van de oudste en mooiste staat op de hoek met de Breedestraat: het Penha-gebouw. Dit pand, dat nu een fel gele kleurtje heeft gekregen, is zo’n driehonderd jaar geleden gebouwd en later uitgebreid. Vroeger was het woonhuis op de bovenverdieping. Beneden was de opslagruimte voor koopwaar.

Koningin Emmabrug Willemstad

Voor het beste uitzicht op de Handelskade en Punda, moet je eigenlijk naar de overkant van de St. Annabaai, naar Otrobanda. Je passeert dan een heel markante brug: de Koningin Emmabrug.

Als je over de Koningin Emmabrug bent gelopen, kun je met trots zeggen dat je op de enige drijvende draaibrug ter wereld bent geweest! Als er een schip moet passeren, kan de brugwachter de hele brug opzij laten draaien. Je kunt dan gewoon op de brug blijven staan.

Let dan wel goed op! Als de brugwachter een oranje vlag laat waaien, dan is er geen probleem – de brug gaat dan maar even open. Maar bij een blauwe vlag blijft de brug veel langer open en zit je een lange tijd ‘gevangen’ op de brug!

Als de brug lange tijd open staat, gaan er wel gratis veerpontjes tussen Punda en Otrabanda.

Otrabanda: het echte Willemstad

De wijk Otrabanda – letterlijk ‘aan de overkant’ – is wat minder toeristisch dan Punda. Het was vroeger een echte volksbuurt. Maar dat Otrabanda minder toeristisch is heeft ook een voordeel: het is er nog een stuk authentieker.

Als je vanuit Punda naar Otrabanda gaat, merk je al snel één belangrijk verschil op: de straten in dit deel van Willemstad zijn lang niet zo rechtlijnig. In Otrabanda is een wirwar van steegjes en straatjes.

Als je de koningin Emmabrug over komt lopen, kom je in Otrabanda uit op het Brionplein. De naamgever van dit plein – Luis Brion – is als standbeeld vereeuwigd in het midden van het plein. Brion was een Curacaoënaar die zich in de negentiende eeuw inzette voor de zelfstandigheid van landen in Zuid-Amerika.

Een groot deel van Otrabanda is te herkennen als arbeiderswijk. Toch kun je er ook een aantal mooi gerestaureerde herenhuizen zien.

Kura Hulanda Museum

Ook Otrabanda krijgt de laatste jaren meer voorzieningen voor toeristen. Bij het Riffort, de tegenhanger van het Waterfort op Punda, vind je tegenwoordig een winkelcentrum en casino. Je kunt in dat complex ook naar de bioscoop.

Een andere toeristische trekpleister die nog niet zo heel lang in Otrabanda te vinden is, is het Kura Hulanda museum met bijbehorend hotel. Het hotel is vormgegeven als het authentieke Otrabanda, waar de gasten slapen in pittoreske huisjes langs mooie dorpspleinen. In het museum kun je vooral veel vinden over de Afrikaanse cultuur, die ook op Curacao is doorgedrongen. Je ziet er onder meer indrukwekkende presentaties over de slavenhandel. Maar er zijn ook veel etnografische bijzonderheden over verschillende Afrikaanse rijken te ontdekken. Een bezoek meer dan waard!

Pietermaai en Scharloo: de buitenwijken van Willemstad Curacao

De negentiende-eeuwse wijk Pietermaai ligt ten oosten van Punda. Deze wijk kwam tot bloei nadat de stadsmuur was gesloopt en een deel van het Waaigat was gedempt. In het begin trok de wijk veel rijke Joodse zakenlieden. Zij lieten prachtige panden bouwen in Pietermaai, die voor een deel nog steeds bestaan. Sommige zijn tot ruïnes vervallen, andere zijn schitterend gerestaureerd. In veel panden zijn nu kantoren gevestigd.

In Pietermaai is ook het kleine Octagon Museum gevestigd, een museumpje ter ere van de Venezolaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar. Zijn zussen verbleven rond 1812 in dit pand, terwijl hij zelf elders in Willemstad verbleef. De naam van het museum is te danken aan de achthoekige vorm van het huis.

Ook Scharloo werd in de negentiende eeuw een wijk waar rijkere personen grote huizen lieten bouwen. Tijdens een wandeling door de Scharlooweg kun je – soms met een beetje fantasie – weer iets van de vroegere grandeur van deze wijk proeven.

Scharloo heeft ook een belangrijk museum, namelijk het Maritiem Museum Curacao. Als je geïnteresseerd bent in oude schepen en de vroegere handel van het eiland moet je daar zeker een kijkje nemen!

Eén van de verhalen die in het Maritiem Museum worden verteld is die van de ontploffing van het marinefregat de Alphen in 1778. Dit schip ontplofte in de haven en inmiddels zijn allerlei voorwerpen uit het schip opgedoken. Ze zijn te zien in het museum.

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!