Nationaal park Shete Boka

Als je niet beter zou weten, zou je geloven dat er in het Shete Boka park op Curacao regelmatig met geweren werd geschoten. Tenminste, als je in de buurt bent van één van de zee-inhammen van het nationaal park: Boka Pistol. Daar slaat het ruige water van de Caribische Zee met zo’n geweld op de rotsen, dat iedere golf een hels kabaal veroorzaakt. Spectaculair!

De ruige zee is de belangrijkste attractie van Nationaal park Shete Boka in het westen van Curacao. Qua begroeiing is er niet eens zoveel te vinden. Op sommige plekken vind ik het park een beetje lijken op een maanlandschap. Maar de zee maakt veel goed!

Ruige noordkust

Langs de zuidkust van Curacao is de zee vaak rustig en daar zijn dan ook de mooiste stranden van het eiland te vinden. De noordkust van het eiland is door de Noordoostpassaat veel ruiger. Dat kunt je goed zien in Shete Boka, een park dat een bezoekje tijdens je Curacao vakantie wat mij betreft zeker waard is.

De naam Shete Boka betekent ‘zeven inhammen’. Dat slaat op zeven inhammen waar het zeewater een stukje landinwaarts doordringt. Eigenlijk zijn er in het park meer dan zeven inhammen te vinden, maar daar maalt niemand om.

Shete Boka Curacao

Dat het gebied een nationaal park is geworden, dankt het aan een bijzondere diersoort die hier soms zijn eieren komt leggen: zeeschildpadden. Drie soorten zeeschildpadden komen regelmatig in het park aan land. De kans dat je die dieren eieren ziet leggen is niet zo groot, maar er bestaat wel een kans dat je ze voor de kust ziet zwemmen.

Je vindt het park langs de Weg naar Westpunt. Bij de ingang kun je een toegangskaartje kopen voor iets meer dan een euro (omgerekend). Bij het parkeerplaatsje is een kleine eetgelegenheid, waar je trouwens heerlijke hapjes kunt krijgen.

Shete Boka verkennen

Het park zelf kun je zowel te voet als per auto verkennen. Er zijn twee wandelroutes van ongeveer een uur uitgezet. De eerste route leidt je uiteindelijk naar de spectaculaire Boka Pistol waar ik het hierboven over had. De tweede route gaat de andere kant op en brengt je bij een ‘natuurlijke brug’; een rots die op een bijzondere manier door de zee is omgetoverd tot brug.

Shete Boka wandelpadenHet landschap is nogal rotsachtig, dus goede schoenen zijn zeker aan te bevelen!

Mocht je niet van lopen houden: Boka Pistol is ook per auto te bereiken. Maar ook hier geldt: de ondergrond van de weg is rotsachtig. Hoewel het niet écht off-road rijden is, moet je wel wat rotsen en heuvels overwinnen om Boka Pistol te bereiken.

Voor de bekendste inham van het park hoef je trouwens nauwelijks te lopen. Deze ligt vlak bij de ingang: Boka Tabla. Hier stroomt zeewater een sprookjesachtige grot in, waarin je met een trapje kunt afdalen. Pas wel op dat je niet uitglijdt! Toch is het waard je camera mee te nemen, want in het binnenste van de grot kun je prachtige foto’s maken.

Must see

De boka’s die je eigenlijk gezien moet hebben zijn Boka Tabla, Boka Pistol en de ‘natuurlijke brug’ bij Boka Wandomi. De overige boka’s zijn vaak meer van hetzelfde, tenzij je een echte kenner bent.

Om je een idee te geven van de kracht van de Caribische Zee aan de noordkust van Curacao heb ik het onderstaande filmpje opgenomen.

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!