De ingewikkelde relatie tussen Curacao en Nederland
Als je op vakantie naar Curacao gaat, blijf je dan niet gewoon binnen Nederland?
Curacao is toch een stukje Nederland in de tropen?
Maar zo simpel is het niet! De status van het eiland is in de afgelopen eeuwen diverse malen veranderd. Niet zo vreemd dus, dat er regelmatig verwarring ontstaat.
Een klein stukje geschiedenis kan verhelderend werken.
Curacao als kolonie
Lang geleden was Curacao een kolonie van Nederland. Nadat de West-Indische Compagnie (WIC) het eiland in 1634 veroverd had, werd het bestuur overgelaten aan de bewindhebbers van deze organisatie. De invloed van de Nederlandse overheid was wel aanwezig, maar beperkt. Curacao onder de WIC stond helemaal in het teken van handel.
In 1791 viel het doek voor de WIC. Na jaren van wanbeleid en tegenslagen ging de Compagnie failliet. De bezittingen van de WIC, waaronder Curacao, gingen nu over naar de Nederlandse staat.
Zo werd Curacao een kolonie.
Rond de Tweede Wereldoorlog ontstond in de Nederlandse koloniën steeds meer de roep om meer vrijheid en autonomie. Nederlands Oost-Indië (tegenwoordig Indonesië) werd zelfstandig. De koloniën in de West, waaronder Curacao, nog niet.
Curacao binnen de Nederlandse Antillen
In 1954 kreeg Curacao wel meer interne autonomie als gevolg van een nieuw Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.
Door dat Statuut werd een nieuw land geboren: de Nederlandse Antillen. Dit nieuwe land hoorde samen met Europees Nederland en Suriname tot het Koninkrijk der Nederlanden.
Tot de Nederlandse Antillen behoorden alle Nederlandse Caribische eilanden. Suriname trad in 1975 uit het Koninkrijk der Nederlanden om zelfstandig verder te gaan.
In 1986 trad Aruba uit de Nederlandse Antillen, maar niet uit het Koninkrijk der Nederlanden. Dat Koninkrijk bestond voortaan dus uit Europees Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.
Curacao als zelfstandig land
In 2010 werd alles weer omgegooid. Aruba bleef een zelfstandig land, maar de Nederlandse Antillen werden opgeheven.
De Antillen bestonden uit de eilanden Curacao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.
Curacao en Sint Maarten besloten per 2010 als zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden verder te gaan. De minder dichtbevolkte eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba werden bijzondere gemeenten van het land Nederland.
Volg je het nog?
Vandaag de dag bestaat het Koninkrijk der Nederlanden dus uit vier landen:
- Nederland (inclusief Caribisch Nederland, dat zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba)
- Curacao
- Sint Maarten
- Aruba
Het is al met al een ingewikkeld geheel geworden!
Overigens is de regering van Curacao zelf verantwoordelijk voor interne zaken. Defensie en buitenlands beleid van het eiland worden vanuit Den Haag geregeld.
Je verlaat Nederland
Dus als je op vakantie gaat naar Curacao blijf je niet in Nederland! Curacao is een zelfstandig land. Maar aan de andere kant blijf je wel binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Je reis zal er niet minder leuk door worden!