Het standbeeld van Simón Bolívar

Willemstad staat vol met mooie standbeelden. Die beelden reflecteren de rijke geschiedenis van de stad. Tijdens je Curacao vakantie ga je er ongetwijfeld veel tegenkomen. In de serie ‘standbeelden van Curacao’ bespreek ik enkele bekende beelden. Dit keer het standbeeld van Simón Bolívar in Scharloo.

Standbeeld van Simón BolívarVoor het gebouw van de Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten in de wijk Scharloo staat een groot standbeeld van de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar. Hij speelde een grote rol in de onafhankelijkheidsstrijd van landen als Venezuela, Columbia en Bolivia. Maar waarom staat zijn beeltenis in Willemstad op Curacao?

Dat komt omdat Curacao een bijzondere relatie heeft met het Zuid-Amerikaanse vasteland.

Het eiland Curacao ligt op ongeveer 60 kilometer van de kustlijn van Venezuela. Dat is natuurlijk geen grote afstand en Zuid-Amerika is dan ook altijd belangrijk geweest voor het eiland. In de koloniale tijd vond er vanuit Willemstad bijvoorbeeld veel smokkelhandel plaats met de Spaanse kolonies in Zuid-Amerika. Officieel mochten die kolonies, op kleine uitzonderingen na, alleen met Spanje handeldrijven.

Toen de Fransman Napoleon in 1808 Spanje bezette, ontstond er in het wereldwijde Spaanse rijk veel onrust. De Spaanse kolonies in Zuid-Amerika zagen hun kans schoon en begonnen een strijd om meer vrijheid en bovenal onafhankelijkheid te krijgen. Simón Bolívar was één van de hoofdrolspelers in die strijd.

Bolívar was in 1783 geboren in de Spaanse kolonie Nieuw-Granada in het noorden van Zuid-Amerika. Na in Spanje een opleiding te hebben gevolgd, keerde hij in 1807 naar zijn geboorteland terug en ging hij zich bemoeien met de onafhankelijkheidsstrijd van de Spaanse kolonies. Dat verliep niet direct heel soepel.

In 1812 moest Bolívar tijdelijk uit Zuid-Amerika vluchten om de Spanjaarden te ontlopen. Curacao was een perfecte plaats om te schuilen: een veilig, neutraal eiland dichtbij Zuid-Amerika. Bolívar kreeg van sympathisanten een huisje in Otrabanda. Ook zijn twee zussen kregen een huis in Willemstad. Hun bijzondere huisje in Pietermaai is nu het Octagon Museum, gewijd aan het bezoek van Bolívar aan Curacao.

Op Curacao kon Bolívar zich in alle rust voorbereiden op zijn strijd. Hij verliet het eiland nog in 1812 en in de jaren erna werd hij de militaire en politieke leider van de onafhankelijkheidsstrijd van Venezuela, Panama, Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia. Zijn missie om het Spaanse gezag in Zuid-Amerika te verbreken was uiteindelijk succesvol.

Het verblijf van Bolívar op Curacao wordt nog altijd herdacht. In 1958 werd in Willemstad een standbeeld voor hem opgericht. Ieder jaar rond 5 juli, de Venezolaanse onafhankelijkheidsdag, organiseert Venezuela een feest op Curacao om de bijzondere relatie met het eiland te onderstrepen. Vaak is er ook een ceremonie bij het standbeeld van Simón Bolívar.

Je kunt dit standbeeld zelf bekijken aan het Simón Bolívarplein, langs de Scharlooweg in Willemstad.

Reageer