Voor orkanen op Curacao
hoef je niet bang te zijn! Toch?

Het zijn extreem zeldzame verschijningen: orkanen op Curacao. En dat is natuurlijk goed nieuws! Het is niet prettig om tijdens een Caribische zonvakantie ineens met zo’n enorme storm te maken te krijgen.

Maar dat orkanen zeldzaam zijn, wil niet zeggen dat er nooit orkanen op Curacao voorkomen. Bovendien kunnen orkanen die Curacao op een grote afstand passeren alsnog voor overlast zorgen.

Tropische orkanen

Tropische orkanen zijn heftige natuurverschijnselen. Ze kunnen ontstaan in (sub)tropische gebieden, als warme en koude lucht- en zeestromingen met elkaar in contact komen. Je hebt vast wel eens een satellietfoto gezien van een tropische storm. Die zijn vaak fascinerend mooi.

Orkaan

Foto: NASA

Maar als zo’n storm over je heen raast, zal je er minder van genieten. Van een orkaan is sprake bij windsnelheden boven de 119 kilometer per uur (ongeveer windkracht 12). Dat is al een enorme storm, maar het is nog maar een lichte orkaan van de eerste klasse. Er zijn ook monsterlijke orkanen met windsnelheden van boven de 250 kilometer per uur.

De alles verwoestende wind gaat vaak met heftige regenval gepaard. Ook ontstaan er op zee vaak woeste golven. Geen wonder dat een orkaan vaak enorme schade veroorzaakt.

Het orkaanseizoen op Curacao

In het Caribisch gebied zijn orkanen helaas geen zeldzame verschijnselen. In de meeste jaren zijn er wel enkele orkanen die schade aanrichten in de regio. In het Atlantisch gebied ontstaan ieder jaar ongeveer tien tropische stormen, waarvan het merendeel uitgroeit tot een echte orkaan.

Orkanen ontstaan meestal in het orkaanseizoen dat van juni tot en met november loopt. In het Caribisch gebied loop je vooral in de maanden augustus, september en oktober het grootste risico. Ondanks dat orkanen tegenwoordig vrij goed te voorspellen zijn, wil je er misschien rekening mee houden bij het plannen van je reis.

Maar bij een Curacao vakantie hoef je dat eigenlijk niet te doen. Curacao ligt namelijk net ten zuiden van de orkaanzone in het Caribisch gebied. Dat geeft natuurlijk geen garanties, maar orkanen zijn er wel heel zeldzaam. Gemiddeld eens per honderd jaar raast er een orkaan over het eiland.

Gevolgen van orkanen op Curacao

Maar ook als het pad van een orkaan niet direct over het eiland gaat, kan het weer op Curacao wel beïnvloed worden door natuurgeweld elders in het Caribisch gebied. Het gebeurt vaak dat orkanen op enkele honderden kilometers langs de noordkant van Curacao passeren. En dat kan ook problemen veroorzaken!

Als er een orkaan passeert, kunnen er ook op Curacao korte perioden zijn met extreem heftige regenval. Zo heftig dat straten, pleinen en zelfs huizen onder water kunnen lopen! De riolering op het eiland kan de hoeveelheid regenval dan meestal niet aan. Misschien is het in zulke situaties een goed idee om de huurauto even niet te gebruiken.

Ook de Caribische Zee kan bij het passeren van orkanen heel ruig worden en delen van de kust beschadigen. Orkanen die langstrekken kunnen daarbij ook nog voor harde rukwinden zorgen. In sommige gevallen komt er juist een periode van windstilte, alsof alle wind naar elders in het Caribisch gebied is getrokken.

Houd lokale berichten in de gaten!

Dat Curacao soms indirect met orkanen te maken krijgt, blijkt ook uit de recente geschiedenis. Zo was de Caribische Zee in november 1999 erg ruig vanwege de orkaan Lenny. Daardoor werden tientallen huizen in een vissersdorpje op Curacao verwoest. In 2010 was het de beurt aan de orkaan Tomas, die op curacao zorgde voor onder meer heel veel overstromingen.

Maar al met al gaat het meestal om korte perioden met overlast. De kans dat je vakantie op Curacao in het water valt door een orkaan is niet groot. Mocht je onverhoopt toch tegen weerproblemen aanlopen, houd dan altijd de lokale berichten goed in de gaten! De autoriteiten weten wat je het beste kunt doen.

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!