Een auto huren op Curacao? Met deze tips
zit je gebakken!

Een auto huren op Curacao is eigenlijk noodzakelijk. Daar kom je al snel achter als je op het eiland neerstrijkt. De mooiste plekjes zijn alleen met een auto makkelijk te bereiken.

Wil je de vele stranden en natuurgebieden dan ook echt goed verkennen, dan ontkom je er bijna niet aan om een auto te huren. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden om tijdens je vakantie in een trouwe vierwieler rond te rijden. Daarnaast is het rijden op Curacao niet heel ingewikkeld. Je huurt al een kleine auto vanaf zo’n €30 per dag. Door goed op te letten als je een auto wilt huren op Curacao kun je wel veel geld besparen!

Het weggennet op Curacao is over het algemeen goed in orde. Zo is de grote weg rond Willemstad (de Ring) op de meeste plekken van prima kwaliteit, al kan het daar erg druk zijn. Maar buiten de stad loop je iets meer risico op gaten in de weg (of geiten óp de weg)! Daarnaast zul je misschien even moeten wennen aan het Curacaose rijgedrag en enkele afwijkende verkeersregels.

Lees hier meer over autorijden op Curacao.

Opties bij autohuur

Op het eiland is het huren van een auto geen enkel probleem. Er zijn tientallen grote en kleine verhuurbedrijven. Juist daarom kan het geen kwaad om je verschillende opties vooraf te vergelijken.

BYD auto huren op CuracaoAllereerst zul je moeten bepalen of je al vooraf een auto wilt huren, zodat die op het vliegveld voor je klaar staat. Zeker in de drukkere periodes (zoals rond carnaval) kan het dan handig zijn om al vanuit Nederland of België te reserveren. Als je trouwens een pakketreis hebt geboekt, zit daar vaak al vervoer van het vliegveld naar de accommodatie bij.

Wil je vanuit Nederland een auto huren, dan gaat dat het makkelijkst via de grotere verhuurbedrijven. Die zijn niet altijd het goedkoopst, maar door hun reputatie kun je er wel vanuit gaan dat alles goed geregeld is. Wil je direct een auto reserveren via Alamo of Thrifty? Neem dan eens een kijkje bij Worldticketcenter.

Als alternatief kun je soms bij het reisbureau waar je de reis hebt geboekt direct een auto huren. En anders kun je altijd nog op het eiland zelf terecht bij één van de vele bedrijven.

Auto huren op Curacao zelf

Zodra je in je hotelkamer of appartement bent, zul je merken dat autoverhuurbedrijfjes je graag als klant willen hebben. In toeristische krantjes als K-Pasa staan veel advertenties voor autohuur en bij de receptie van je accommodatie kunnen ze je ook snel doorverwijzen. En zeker in de grotere toeristische gebieden (bijvoorbeeld rond de Jan Thielbaai of de Piscederabaai) zijn veel autoverhuurbedrijven gevestigd. Welke moet je nu kiezen?

Het kan geen kwaad om daar even bij stil te staan. Je hoeft overigens niet per se een verhuurder te kiezen die vlak bij je vakantie-adres is gevestigd: veel autoverhuurders komen de huurauto graag bij je brengen. De meeste accommodaties hebben een dealtje gesloten met een lokaal autoverhuurbedrijf. Dat kan soms betekenen dat je korting krijgt, maar niet zelden kun je elders goedkoper terecht!

Kleine huurauto CuracaoEen tip: pak de K-Pasa, de Amigoe Express of een andere lokale krant er eens bij. Bijna altijd zitten daar ‘coupons’ in, waarmee je korting krijgt op de autohuur. Bijvoorbeeld vier dagen voor de prijs van drie, of een gratis upgrade naar een grotere autoklasse. Met zo’n kortingsbon ben je vaak het goedkoopst uit.

Ik heb op Curacao bij verschillende bedrijven een auto gehuurd, zowel grotere als kleinere. Qua kwaliteit maakte het niet zo veel verschil. Het kleinere verhuurbedrijf was iets goedkoper in die zin dat ik voor dezelfde prijs een sterker automodel kreeg. Maar bij het grotere bedrijf (Budget) leek het administratief allemaal wat beter geregeld. Sommige bedrijfjes adverteren met lage prijzen, maar dan blijken er nog allerlei kosten voor verzekeringen bij te komen. Wees daar in ieder geval op bedacht.

Je zou ook nog bij een particulier een auto kunnen huren. Zelf doe ik dat liever niet, omdat het risico dan iets groter is. Niet alle particulieren zorgen bijvoorbeeld voor geldige verzekeringen of goed onderhoud.

Praktische zaken bij autohuur

Je huurt een auto altijd in een bepaalde klasse. In principe kun je met de lichtste klasse overal komen (al moet je in het Christoffelpark soms wat extra gas geven op de steile hellingen), maar ermee off-road rijden (zoals bij Shete Boka) is niet aan te raden.

Let erop dat je soms auto’s kunt huren die je in Europa niet op de weg zult zien! Zo reed ik op Curacao eens in een wagen van het Chinese merk BYD (die overigens verdacht veel leek op een Toyota Aygo). Een prima bakkie, maar wellicht kwam ‘ie niet door de Europese keuring.

Meestal heb je voor het auto huren op Curacao een creditcard nodig. Daarmee kun je namelijk de benodigde borg (vaak rond de ƒ500 / €200) regelen. De meeste verhuurders eisen hiervoor een creditcard. Bij een enkeling kun je ook terecht met cash, maar dat is wel onhandig.

Wat betreft de huurvoorwaarden geldt doorgaans een minimumleeftijd van 23 jaar. Bovendien betalen personen met een leeftijd van 23 of 24 soms een extra toeslag. Ook kan de verhuurder eisen dat je minstens twee jaar in het bezit bent van een rijbewijs. Maar als je jonger bent en je rijbewijs nog niet zo lang hebt, kun je meestal wel een auto krijgen. Dan moet je gewoon iets langer zoeken. Je Nederlandse rijbewijs is overigens gewoon geldig op Curacao.

Wil je met meerdere personen in één huurauto op Curacao rijden als bestuurder, dan betaal je meestal een toeslag van zo’n ƒ8 tot ƒ10 (€3 tot €4)per dag. Sommige autoverhuurders doen hier overigens niet zo moeilijk over en brengen niets in rekening. Regel het wel altijd goed, want dat is belangrijk voor de verzekering!

Curacao huurauto

Verzekeringen

Schade
Voor de verzekering geldt dat het altijd verstandig (en vaak verplicht) is om een CDW-verzekering af te sluiten. CDW staat voor Collision Damage Waiver. De kosten daarvoor kunnen oplopen tot zo’n ƒ25 (€10) per dag. Mocht je dan een ongeluk krijgen, dan is schade aan de auto gedekt. In dat geval krijg je meestal nog wel te maken met het eigen risico, dat tot ruim ƒ500 (€200) kan oplopen.

Aansprakelijkheid
Let ook op de WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) van je autoverhuurder. Als je een ongeluk veroorzaakt en je brengt schade toe aan derden, dan krijg is die verzekering erg belangrijk. Je Nederlandse WA-verzekering kan voldoende zijn, maar vaak zit bij de autohuur ook zo’n verzekering inbegrepen. Dat is geen overbodige luxe, want het maximale dekkingsbedrag op Curacao is bij Nederlandse verzekeraars meestal beperkt.

Diefstal
Besteed ook voldoende aandacht aan de regelingen rond diefstal! Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er in de auto wordt ingebroken of als de hele wagen wordt gestolen? Sommige verhuurders stellen dat je daarvoor zelf aansprakelijk bent als je op bepaalde ‘onveilige’ plekken parkeert. Het kan wellicht geen kwaad om een stuurslot te huren.

Tot slot: het spreekt voor zich dat je de auto – samen met de verhuurder – altijd goed controleert op schade vóór je ermee wegrijdt. De auto moet goed onderhouden zijn en de banden moeten een goed profiel hebben. Een auto die in slechte staat verkeerd kun je beter weigeren. Bij de grotere verhuurbedrijven zal dit overigens zelden voor komen.

Let ook goed op de stand van de benzinemeter, omdat je de auto met dezelfde stand weer moet inleveren.

Heb je eenmaal een auto, dan kun je op het eiland heerlijk gaan cruisen. Dan is het tijd om zorgeloos te genieten van al het moois op Curacao, zelfs in de verste uithoeken!

Vind je deze pagina leuk?

Deel jouw ervaringen met huurauto's op Curacao!