Plasa Bieu: heerlijk lokaal eten in Willemstad

Eén van de leukste dingen aan vakantie in een ver land is het ontdekken van de lokale keuken. Soms loop je zomaar tegen pareltjes van recepten aan die je smaakpapillen verwennen. Wat dat betreft zit je op Curacao gebakken! Het eiland heeft een zeer gevarieerde keuken. Een goede plek om er kennis mee te maken is de Plasa Bieu in Willemstad.

Curacao staat niet in de eerste plaats bekend om z’n eten, maar toch valt er genoeg te genieten. In de Plasa Bieu kun je daar achter komen. En dat vind ik niet alleen: veel locals komen ook regelmatig naar deze plek om te genieten van een heerlijke lunch.

De Plasa Bieu aan het Waaigat in Punda wordt ook wel Marshe Bieu of Oude Markt genoemd. Dat is niet zo raar, want het gebouw was oorspronkelijk een overdekte markthal. Die overdekte markt is inmiddels verhuisd naar een groter gebouw. In de Plasa Bieu kun je tegenwoordig alleen nog maar eten.

De Plasa Bieu of Oude Markt

Een prima plek voor lunch

Het concept is even eenvoudig als briljant. In het gebouw zijn zes lokale eettentjes gevestigd. Aan één zijde van de Plasa Bieu maken zij in open keukens de gerechten klaar. Verder staan er in het gebouw lange rijen met tafels. Geen aparte zithoekjes dus; je schuift gewoon gezellig aan bij de rest van de gasten.

De Plasa Bieu is alleen geopend voor de lunch en rond lunchtijd kan het er dan ook een drukte van belang zijn. Mensen die in de buurt werken of wonen prikken er graag een vorkje mee, maar ook toeristen weten de Oude Markt gelukkig steeds meer te vinden.

Dat is meer dan terecht: de kwaliteit staat hier hoog in het vaandel. Maar tegelijkertijd zijn de prijzen er bijzonder laag. Voor een prijs tussen de tien en twintig Antilliaanse gulden kun je hier een heerlijke warme lunchmaaltijd nuttigen.

Gerechten in de Plasa Bieu

De zes verschillende restaurants in de Plasa Bieu hebben elk hun eigen menukaart, die iedere dag kan wisselen. Maar alle belangrijke gerechten uit de lokale keuken kun je hier terugvinden.

In de Plasa Bieu of Oude MarktOm te beginnen zijn de stoba’s hier ruimschoots vertegenwoordigd. Stoba’s zijn stoofschotels die je in allerlei varianten aantreft. Vaak zit er vlees in, zoals rund, geit of varken. Daarnaast gaan er allerlei soorten groenten in de stoofpotten. Wat te denken van pompoen, distelkomkommer en papaya? De stoba’s worden meestal geserveerd met rijst of funchi (een soort polenta, gemaakt van kleine maïs). Maar je kunt ook kiezen voor aardappels of zelfs frites.

Op Curacao weten ze ook hoe je heerlijke maaltijdsoepen kunt maken. Natuurlijk is vissoep een Curacaose specialiteit: het eiland is immers omringd door de zee. Vaak vind je zeedieren terug in de giuambo, een soep gemaakt van de groente okra. Ook de kadushi is een lokale favoriet. Dit is een cactussoep, die je zeker moet proberen als je avontuurlijk ingesteld bent. Het is een beetje slijmerig (net als giuambo trouwens) en heeft een bijzondere smaak, maar je moet het geprobeerd hebben.

Van alle markten thuis

Van de gestoofde kip tot de cactussoep: het eten in de Plasa Bieu is goed bereid en zeer smakelijk. En als je vegetarisch bent, hoef je deze plek niet links te laten liggen. Ook voor vegetariërs is er namelijk een ruime keuze.

Maaltijd in de Plasa BieuMocht je geen zin hebben in allerlei exotische, avontuurlijke maaltijden, dan kun je ook terecht in de Plasa Bieu. Je vindt er namelijk ook simpele, makkelijk toegankelijke gerechten. De behulpzame obers zullen je graag verder helpen. Dat is soms nodig ook, want niet alle gerechten op de kaart zijn vertaald. Dus tenzij je Papiaments kan lezen, weet je soms niet wat je bestelt.

Goede kans dat je met een zeer volle buik de Plasa Bieu weer uitwandelt: de porties zijn er meestal ruim bemeten. Gelukkig maar, want het eten is overheerlijk!

Openingstijden: de Plasa Bieu is maandag tot en met zaterdag geopend tot ongeveer 15:00.

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!