Curacao weer en klimaat:
(bijna) altijd zon

De meeste reizigers willen van tevoren graag alles weten over het typische Curacao weer. En dat is logisch. Zon en vakantie horen bij elkaar.

Gelukkig heb je op Curacao een zongarantie.

Zonnen op Curacao

Op Curacao is het heerlijk zonnen!

Wacht eens! Een garantie?

Tja, je kunt geen geld terug vragen. Maar het is niet overdreven om te stellen dat de kans op zon tijdens je Curacao vakantie vrijwel 100% is. Je zult vast af en toe een wolkendek zien. Maar de zon brandt er eigenlijk altijd doorheen.

Curacao temperatuur

Ook qua temperatuur zit je goed op Curacao. De gemiddelde temperatuur op het eiland is 27° Celsius. Dat wil niet zeggen dat er geen kleine schommelingen in de temperatuur zijn waar te nemen. De periode van augustus tot oktober is het warmst, met temperaturen overdag van 32 tot 33° Celsius. In januari en februari is het iets koeler, maar nog steeds schommelen de temperaturen dan rond de 30° Celsius.

Heet?

Zeker! Maar daar heeft de natuur op Curacao iets op bedacht. Het hele jaar door staat er een verfrissend windje op het eiland. Dat is de Caribische Noordoostpassaat. Deze wind zorgt voor hoge golven aan de ruige noordkant van het eiland. De rustige stranden liggen allemaal aan de zuidkant van Curacao. Daar is de wind vaak een lieflijk briesje dat voor de nodige verkoeling zorgt. Het Curacao weer is simpelweg verrukkelijk!

Had ik ook al verteld dat je heerlijk kunt zwemmen in de Caribische Zee, die rond Curacao het hele jaar door een watertemperatuur van zo’n 26° Celsius heeft?

Regentijd

Er bestaat de kans dat je een kort buitje tegenkomt tijdens je vakantie. Die kans is groter in de regentijd op Curacao. Die loopt van oktober tot januari.

Het woord regentijd roept misschien beelden op van enorme stortbuien die onophoudelijk vanuit de hemel neerstorten, maar dat valt reuze mee! In de praktijk bestaat de regentijd uit plaatselijke buitjes. Soms kunnen ze behoorlijk hevig zijn, maar ze zijn eigenlijk altijd erg kort. Het gebeurt zelden dat een hele dag ‘verregent’.

In het najaar kan het door de hogere vochtigheid wel iets benauwder zijn op Curacao dan in het voorjaar. Maar over het algemeen is de hogere vochtigheidsgraad rond de regentijd niet echt hinderlijk.

Vlakte van Hato

De vlakte van Hato lijkt net een woestijn.

Door de weinige regen is het klimaat op Curacao eigenlijk meer een woestijnklimaat dan een tropisch klimaat. Neem een kijkje op de Vlakte van Hato om jezelf daarvan te overtuigen. De palmbomen die je her en der op het eiland ziet groeien er dan ook niet van nature: ze zijn simpelweg geïmporteerd.

Naast een regentijd kent het Caribisch gebied trouwens ook een orkaanseizoen. Dat klinkt een stuk heftiger! Maar gelukkig bevindt Curacao zich niet in de regio waar Caribische orkanen vaak voorkomen. Tijdens je vakantie hoef je dan ook niet echt bang te zijn voor orkanen op Curacao. Het enige wat Curacao af en toe meekrijgt van orkanen elders in het Caribisch gebied zijn korte, heftige stortbuien of korte perioden met windstilte. Maar dat is een stuk beter dan een orkaan!

Rekening houden met Curacao weer

Je hebt vast al wel zin gekregen om het heerlijke weer op Curacao aan den lijve te ervaren. Terecht! Maar wees vooral de eerste dagen wel een beetje voorzichtig. De combinatie van veel zon en een lekker windje kan ervoor zorgen dat je flink verbrandt als je niet oppast.

Het kan geen kwaad om een hoge factor zonnebrand mee te nemen en die heel ruimschoots op te smeren. Ik spreek helaas uit ervaring. Op een prachtige Curacaodag had ik me – dacht ik – voldoende ingesmeerd. Ik had al meer gesmeerd dan ik ooit in Nederland zou doen. Maar ik had me vergist! Daar kwam ik die avond al achter, toen ik de mooie dag wilde afsluiten in een hot tub. Dat was geen succes, want ik bleek flink verbrand. Het hete water van de hot tub deed de rest en zorgde voor helse pijnen.

Moraal van dit verhaal: of je het nu vervelend vindt of niet, smeer je goed in!

En nu ik toch bezig ben met waarschuwingen, kan ik er meteen bij zeggen dat het belangrijk is om extra veel water te drinken tijdens je Curacao vakantie. Of cocktails. Maar dan alsnog extra water…

Neem trouwens vooral je zonnebril mee! Een hoedje mag natuurlijk ook, maar de kans is groot dat de Noordoostpassaat die van je hoofd afblaast.

Curacao Willemstad Terras

Even opsommen…

Het Curacao weer is dus fantastisch. Je kunt rekenen op veel zon. Er valt meestal maar weinig regen. Orkanen komen op Curacao nauwelijks voor. Wat wél voorkomt is een heerlijk verkoelend briesje.

Het is niet overdreven om te stellen dat Curacao het beste klimaat van het hele Caribisch gebied heeft!

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!