Kura Hulanda museum
fascinatie en afschuw over een bijzondere collectie

Dat Afrika en het Caribisch gebied onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, leer je in het Kura Hulanda museum in Willemstad. Het museum heeft een bijzondere kunstcollectie en indrukwekkende historische voorwerpen waar je soms stil van wordt.

Kura Hulanda Museum

Kura Hulanda betekent ‘Hollandse binnenplaats’. Midden op de binnenplaats van het museum staat een groot standbeeld waarin de vorm van Afrika te herkennen is. Dat standbeeld staat er niet voor niets! Afrika is namelijk in veel meer dingen op Curacao te herkennen, zoals in bepaalde feesten of maaltijden.

Die Afrikaanse invloed is natuurlijk veroorzaakt door de slavenhandel op Curacao, waardoor miljoenen Afrikanen werden ontvoerd uit hun geboortecontinent en werden getransporteerd naar het Caribisch gebied. Het Kura Hulanda museum en bijbehorende hotel is gevestigd in een voormalig slavendepot. Tegenwoordig kun je op deze plaats een bijzondere tentoonstelling bezoeken.

Unieke collectie van het Kura Hulanda museum

Het Kura Hulanda museum heeft een ruime collectie Afrikaanse voorwerpen. Afrikaanse beeldjes, oude kruiken, duizenden jaren oude spijkerschriftabletten, je vindt werkelijk van alles in de collectie.

Kura Hulanda museum tentoonstelling

Veel mensen zijn bekend met de Egyptische beschaving, maar in het museum vind je ook veel informatie over grote rijken in het huidige Ghana, Mali en Ethiopië.

Sommige historische voorwerpen in het museum zijn heel uniek. Kura Hulanda is niet voor niets het museum met de beste Afrikaanse collectie in heel het Caribisch gebied.

Slavernijverleden van Curacao

Kura Hulanda ruim slavenschipEén permanente tentoonstelling heeft mij het meest geraakt. Het is de tentoonstelling over de slavenhandel, die tastbaar dichtbij komt in het museum. Je ziet oude documenten over de handel, voetboeien en replica’s van slavenschepen. Heel bijzonder vond ik het ruim van een slavenschip, dat is nagebouwd in het museum. Via een donker trappetje daal je af in het ruim, waar je weinig fantasie nodig hebt om de slaven getekend te zien lijden.

Antropologisch museum

Dit antropologische museum beperkt zich niet tot Curacao, maar is veel breder van opzet. Zo komt ook de modernere geschiedenis van de slavernij, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, aan bod. En mocht je bij ‘slaven’ automatisch denken aan Afrikaanse slaven: in de tentoonstelling leer je ook dat er een paar honderd jaar geleden ook honderdduizenden blanke slaven waren in Afrika!

Het Kura Hulanda museum fascineerde me, maar het heeft me ook ontroerd. Ik werd stil van alle mooie voorwerpen die ik heb gezien, maar ook stil vanwege al het lijden waar ik mee werd geconfronteerd. En daarmee is dit museum voor mij een must op Curacao: het raakt mensen en het zet aan tot nadenken.

Dat is precies wat een goed museum moet doen!

Het Kura Hulanda museum is gevestigd aan de Klipstraat in Otrabanda en is dagelijks open tussen 10:00 en 17:00.

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!