Een greep uit de
mooiste Curacao stranden

De Curacao stranden zijn net zo divers als de rest van het eiland. Er zijn rustige oases van wit zand, palmbomen en groene heuvels. Maar er zijn ook stranden met muziek, veel gezelligheid en drukte. De stranden van Curacao bieden dan ook voor ieder wat wils.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: kilometerslange, witte zandstranden zal je op dit eiland niet aantreffen.

Als je daarvan houdt kun je beter naar Aruba, waar je ze volop tegenkomt (inclusief rijen enorme hotelcomplexen).
Grote Knip Curacao
De Curacao stranden zijn wel authentieker. Helaas zijn sommige stranden ‘ingepikt’ door resorts, waardoor je er nu een toegangsprijs voor moet betalen. Maar het mooiste strand is gelukkig nog steeds gratis!

Het is nauwelijks mogelijk om het allerbeste strand van Curacao er uit te pikken. Dat hangt af van waar je naar op zoek bent. Maar om je een indruk te geven van het fantastische strandleven op het eiland, kies ik er hieronder drie uit.

1. Grote Knip – Playa Abou

Dit strand heeft een onuitwisbare indruk op me achtergelaten. En niet alleen op mij! Voor veel mensen is het strand van de Grote Knip het mooiste strand van Curacao.

Je krijgt je eerste aanblik van dit paradijsje als je vanaf de parkeerplaats naar beneden kijkt. De Grote Knip ligt in een klein dal tussen groene heuvels. Twee steile rotspartijen flankeren de lagune aan beide zijden. Hier zul je direct het Bounty-gevoel krijgen. Wat een schoonheid!

Het prachtige strand van de Grote Knip op Curacao.

Het prachtige strand van de Grote Knip op Curacao.

Vanaf de parkeerplaats neem je een stenen trappetje dat in de rotsen is uitgehakt.

Zo kom je beneden op het strand terecht, waar je het witte zand onder je voeten voelt kriebelen. Groene palmbomen en rieten hutjes begroeten je uitnodigend. En dan is daar die helderblauwe zee die het Caribisch gebied zo beroemd maakt.

De Grote Knip is één van mijn favoriete plekjes op Curacao.

De Grote Knip is één van mijn favoriete plekjes op Curacao.

Ongetwijfeld zal je dezelfde verwondering ervaren die ik voelde toen ik de Grote Knip voor het eerst zag.

Op het strand zijn alle ingrediënten voor een heerlijke stranddag aanwezig. Als je geluk hebt is ook de strandtent open, waar je verschillende soorten snacks kunt kopen. Ik heb er ook kunnen genieten van een ijskoud drankje, die de Caribische ervaring compleet maakte.

Bij de Grote Knip kun je heerlijk zwemmen. Heb je een snorkelset, dan moet je die vooral niet vergeten. De rotsen die het strand aan beide zijden insluiten hebben een magnetische werking op allerlei zeedieren, die je al snorkelend prima kunt bekijken. Voor duikers is het goed om te weten dat er een klein eindje de zee in een mooi koraalrif te vinden is.

Zwemmen bij de Grote Knip

De Grote Knip ligt een redelijk eindje van Willemstad vandaan. Dat zorgt ervoor dat het strand op de meeste dagen niet overloopt van de toeristen. Sterker nog, je hebt hier een kans dat je meer Curacaoënaars tegenkomt dan toeristen!

Meer over het Grote Knip strand.

2. Jan Thiel strand

Lekker eten, goede cocktails, uitstekend bereikbaar, volop activiteiten en een gezellige drukte. Dat zijn een paar dingen die je zult aantreffen op Jan Thiel Beach.

Het zwemplatform van Jan Thiel strand in het blauwe Caribische water.

Het zwemplatform van Jan Thiel strand in het blauwe Caribische water.

Dit strand is geschapen voor toeristen. En dat ‘geschapen’ bedoel ik letterlijk. Nog niet eens zo heel lang geleden was er in de Jan Thielbaai niet zo veel te beleven. Maar inmiddels is er een grootschalig toeristisch gebied ontwikkeld.

Jan Thiel Beach

Een klein gedeelte van het Jan Thiel strand is een natuurlijk strand, waar je vanaf het zand zo het water in kunt lopen (hoewel er hier en daar wat steentjes liggen). Het grootste deel bestaat uit een kunstmatig verhoogd strand. Maar als je onder de palmbomen ligt te zonnen merk je daar maar weinig van.

Aantrekkelijk aan het Jan Thiel strand is dat er zo veel voorzieningen zijn. Er zijn diverse uitstekende restaurants te vinden (van betaalbaar tot redelijk prijzig). Je kunt er gemakkelijk een uitgebreid assortiment aan cocktails krijgen en ’s avonds is er vaak live muziek. Vooral bij Beach Club Zanzibar is het vaak erg gezellig.

Jan Thiel beach

Net als bij de Grote Knip kun je ook bij Jan Thiel prima zwemmen en snorkelen. Daarnaast kun je diverse watersporten beoefenen, zoals zeilen. En als je alle drukte even zat bent, is het maar een klein stukje lopen naar de zoutpannen van Jan Thiel. Dat is een rustig natuurgebied, waar je heerlijk kunt wandelen. Als je geluk hebt zie je daar wilde flamingo’s op het zoutmeer.

Voor het Jan Thiel strand moet je wel betalen. Als je in één van de grote resorts overnacht die rondom het strand gebouwd zijn, krijg je waarschijnlijk een pasje waarmee je gratis het strand op mag.

Meer over het Jan Thiel strand.

3. Strand Klein Curacao

Zoals ik hierboven al schreef zal je op Curacao tevergeefs zoeken naar kilometerslange zandstranden. Toch is dat niet helemaal waar. Er is namelijk wel een kilometerslang zandstrand te vinden op Klein Curacao, een eilandje dat iets ten oosten van het grote Curacao ligt.

Als je goed kunt varen kun je Klein Curacao zelf bereiken. Maar waarschijnlijker ga je – net als ik – mee op één van de vele georganiseerde dagtochten naar het eiland.

Klein Curacao

Klein Curacao vanaf de boot.

Je vertrekt dan ’s ochtends vroeg vanaf het Spaanse Water, een baai in het oosten van Curacao. De heenweg is vaak een hele belevenis omdat je de zeestroming tegen hebt. Dat betekent dat je flink heen en weer wordt geslingerd op de golven.

Maar na een poosje varen komt Klein Curacao in zicht, een klein en onbewoond Caribisch eilandje met een prachtig zandstrand. De blauwe kleur van de zee is rondom het eiland werkelijk fenomenaal.

Het eiland zelf heeft weinig voorzieningen. Als je met een georganiseerde dagtocht meegaat, kun je waarschijnlijk gebruikmaken van een strandhut van de organisator. Anders ben je helemaal op jezelf aangewezen. Er zijn dan maar weinig schaduwplekjes op het eiland te vinden.

Maar het poederstrand op Klein Curacao is heerlijk. Op dit eilandje moet je zeker gaan snorkelen, zelfs als je dat normaal nooit doet. In het water kun je namelijk allerlei kleurrijke vissen tegenkomen. Maar er is een nog grotere attractie: zeeschildpadden. Rondom Klein Curacao heb je een extra grote kans om deze dieren in het wild tegen te komen en er zelfs mee te zwemmen.

Chillen op Klein Curacao

Chillen op Klein Curacao

Je kunt het eiland verder ook te voet verkennen. Dan vind je sporen van de geschiedenis. Klein Curacao was niet altijd onbewoond! Er zijn nog wat vissershutjes te vinden. Ook zijn er ruïnes uit de slaventijd. Het bekendste gebouw op het eilandje is de oude vuurtoren. Verder  liggen er op de ruwe oostkant van het eiland scheepswrakken, stille getuigen van het feit dat de Caribische Zee ook ruig kan zijn.

Nog een kleine tip voor mensen die weten wat geocachen is: op het eiland zijn twee geocaches te vinden. Vergeet je GPS-apparatuur niet!

Het strand van Klein Curacao

Als je trouwens gaat rondlopen op Klein Curacao moet je je goed insmeren met zonnebrand en het liefst ook je hoofd bedekken. De hitte kan intens zijn en er is nauwelijks schaduw. Neem dus ook altijd voldoende water mee.

Aan het eind van je heerlijke dag op het eiland zul je weer terugvaren naar het grote Curacao. Met een beetje geluk zie je tijdens je vaartocht dolfijnen, als afsluiting van weer een prachtige stranddag in je Curacao vakantie!

Lees verder op mijn pagina over het strand van Klein Curacao.

De verlaten vuurtoren op Klein Curacao

Meer stranden op Curacao

Curacao kent tientallen mooie stranden, die voor ieder wat wils bieden. De top 3 hierboven is vooral bedoeld om je alvast een beetje van de strandsfeer van het eiland te laten proeven. Maar er is meer te beleven. Kijk bijvoorbeeld ook eens op mijn pagina over het strand bij Daaibooibaai. Een ander populair (betaald) strand op Curacao is Cas Abao Beach.

Vind je deze pagina leuk?

Wat is voor jou het mooiste strand van Curacao?