Op verkenningstocht door de Curacao natuur

Op Curacao kijk je je ogen uit! Bijzondere cactussen, rondrennende cabrito’s (geiten), kleurrijke leguanen, woeste rotspartijen, flamingo’s en zelfs een eigen hertensoort. De Curacao natuur is heel divers en een attractie op zich.

Om de natuur op Curacao te beschermen zijn er twee nationale parken opgericht op het eiland: het Christoffelpark en het park Shete Boka. Maar ook buiten de parken valt van alles te zien. Voor de zuidkust van Curacao ligt bovendien nog een schat: het Curacao Underwater Park.

Op Curacao noemen ze het landelijke gebied buiten Willemstad en de dorpen de kunuku. Daar valt van alles te zien en te beleven. Je kunt de bijzondere natuur van Curacao prima te voet verkennen, maar ik heb ook heerlijke jeeptochten gemaakt door de wildernis. Verder kun je prima mountainbiken op het eiland.

Nationaal Park Christoffelpark Curacao

Het grootste natuurpark op Curacao is het Christoffelpark. Middenin dat park staat ook de bekendste en hoogste berg van Curacao: de Christoffelberg. Nou ja, berg. Met z’n 375 meter is het in ieder geval het hoogste punt van het eiland.

Christoffelpark

Wie net zoals ik van natuur houdt, is in het Christoffelpark op z’n element. Het park is groot genoeg om er dagenlang verkenningstochten te kunnen houden en nieuwe dingen te ontdekken.

De ingang van het Christoffelpark is gevestigd in een oud plantagehuis van de vroegere plantage Savonet. Toegang tot het park kost omgerekend zo’n 8 euro. Daarvoor krijg je wel veel terug! Je kunt het park verkennen via 8 wandelroutes, ieder met een eigen thema. Wat dacht je van een route die je langs prachtige orchideeën leidt, of een route naar de top van de Christoffelberg?

Maar als je liever met een auto – of jeep – het park verkend, dan kom je ook aan je trekken. Er zijn namelijk ook 4 autoroutes uitgezet, die grotendeels geasfalteerd zijn.

De ruïne van landhuis Sorgvlied in het Christoffelpark.

De ruïne van landhuis Sorgvlied in het Christoffelpark.

In het park kom je regelmatig spectaculaire uitzichten tegen. Ook vind je er heel veel soorten kleurrijke vogels, zoals prachtige troepialen en brutale suikerdiefjes. Ongetwijfeld zal je ook veel leguanen zien wegschieten. En met een beetje geluk krijg je ook het schuwe witstaarthertje te zien.

In het landhuis Savonet kun je trouwens ook een interessante tentoonstelling over de indianen – de eerste bewoners van Curacao – bezoeken. Sowieso vind je in het park sporen van de geschiedenis terug, bijvoorbeeld in de ruïnes van landhuizen.

Lees meer over het Christoffelpark.

Nationaal Park Shete Boka Curacao

De Caribische Zee botst in het noorden van Curacao met grote kracht tegen het eiland. Nergens kun je dat beter zien dan in Parke Nashional Shete Boka. Letterlijk vertaald betekent dit ‘zeven inhammen’. Raar, want er zijn minstens tien inhammen terug te vinden in het park. Hoe dat ook zij, vanwege het spectaculaire natuurschouwspel mag je dit park niet missen tijdens je vakantie!

Shete Boka inhamIn de inhammen kun je een goede indruk krijgen van de kracht van de Caribische Zee. Ik vind Boka Pistol de spectaculairste inham. De naam ‘pistool’ draagt deze boka niet voor niets. Het water komt hier met zo’n enorme knal tegen de rotsen dat het net lijkt of iemand een pistool afvuurt! Je kunt Boka Pistol via een wandelroute bereiken, maar je kunt er via een ruige weg ook met de auto komen.

Vlakbij de ingang van het park is een ander hoogtepunt: Boka Tabla. Het unieke aan deze inham is een trapje waarlangs je kunt afdalen in een grot. Deze grot kent een sprookjesachtige sfeer. Het zeewater stroomt hier in en uit, wat prachtige plaatjes oplevert. Als het heel hard stormt kan het zijn dat de grot niet toegankelijk is.

sheteboka1

Klik hier voor meer informatie over Nationaal Park Shete Boka.

Als je geluk hebt kun je in de rustigere inhammen trouwens zeeschildpadden zien zwemmen! Die gebruiken dit gebied om hun eieren te leggen.

Hofi Pastor

Het kleine natuurpark Hofi Pastor, gelegen bij het plaatsje Barber, is één van mijn favorietje plekjes op Curacao. Het is een sprookjesachtig bos, waar je heerlijk doorheen kunt wandelen in de schaduw van prachtige bomen. Je kunt een eigen route door het mooie park kiezen, of je kunt één van de wandelroutes nemen. Hoewel, soms zijn die routes door omgevallen bomen lastig begaanbaar.

De eeuwenoude Kapokboom in Hofi Pastor.

De eeuwenoude Kapokboom in Hofi Pastor.

De grootste bezienswaardigheid van dit sprookjesbos is de oudste boom van Curacao. Het is een kapokboom die volgens de eigenaar van het park tenminste 800 jaar oud is. Volgens sommigen is de boom nog niet zó bejaard. Dat ‘ie vreselijk oud is, dat is in ieder geval wel duidelijk. Deze boom zou wel eens de eerste Nederlanders op Curacao kunnen hebben meegemaakt…

Lees meer over Hofi Pastor.

Vlakte van Hato

Vlakte van Hato

Als je van off-road-rijden houdt, moet je zeker de vlakte van Hato bezoeken! Dit is een ruige vlakte, waar cactussen welig tieren. Maar er valt van alles te zien! Aan de ene kant van de vlakte bevindt zich de Caribische Zee, die met veel kracht tegen deze rotsachtige kant van het eiland slaat.

Aan de andere kant bevindt zich een kalksteenplateau. Dit is een stuk hoger gelegen dan de vlakte van Hato. Maar vanaf de vlakte kun je diverse grotten bezoeken die in dit hogere plateau zijn gevormd, zoals de Grotten van Hato. In sommige kun je zelfs nog oude indianentekens op de muren zien!

Als je goed zoekt, kun je op de vlakte een paar concentrische ringen van stenen terugvinden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten Amerikaanse piloten deze vlakte om te oefenen met bommenwerpen. De ringen vormden een bull’s eye! Je kunt zelfs nog scherven van granaten rond de ringen zien liggen.

Kalksteenplateau op de Vlakte van Hato

Het kalksteenplateau op de Vlakte van Hato.

De vlakte van Hato kun je zelf verkennen met een jeep. Als duurder alternatief kun je meegaan met één van de touroperators die jeepsafari’s door dit gebied aanbieden. Het leuke is dan wel dat je allerlei extra informatie krijgt.

Meer natuur op Curacao

Er is natuurlijk nog veel meer natuurschoon te bewonderen op het eiland. Wat dacht je bijvoorbeeld van de prachtige zoutpannen van Jan Thiel?

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!