Grotten van Hato
een verrassend warm grottenstelsel

Stalactieten en stalagmieten. Je hebt er vast wel eens van gehoord en in de Grotten van Hato zul je ze zeker te zien krijgen. Maar in dit grottenstelsel valt veel meer te zien. Wat dacht je van onderaardse meertjes, rotstekeningen van indianen en natuurlijk vleermuizen?

De geologie van Curacao is een interessant verhaal. Het noordelijke gedeelte van het eiland bestaat uit grote lagen van kalksteen, de zogenoemde kalksteenterrassen. Vroeger waren dit koraalriffen onder de zeespiegel, maar inmiddels liggen ze alweer tienduizenden tot honderdduizenden jaren boven water.

Er zijn verschillende lagen kalksteenterrassen, iets dat je goed kunt zien als je de Grotten van Hato bezoekt. Op de onderste laag ligt onder meer het vliegveld van Curacao. De Grotten van Hato bevinden zich op de bovenste laag, zo’n 60 meter boven de zeespiegel.

Warme grotten

Ingang van de Grotten van HatoDat de grotten niet onder de zeespiegel liggen, merk je meteen als je binnenkomt. Als je vaker grotten hebt bezocht, weet je dat het daar vaak fris is. Maar dat geldt niet voor de Grotten van Hato! Daar is bijna net zo warm als buiten.

Het grottenstelsel zelf mag je niet zonder begeleiding in. Ieder uur vertrekt een rondleiding, zodat je de grotten met een gids zal bezoeken. Je hoeft daar trouwens geen grote bergschoenen voor aan te doen: in de grotten is een net padenstelsel aangelegd waarop je zelfs met slippers prima kunt lopen.

Een klein deel van het grottenstelsel is opengesteld voor publiek. Eén van de eerste kamers die je met de gids zult bezoeken is de Kamber di Awa (waterkamer). Dat is zeker mijn favoriet: een onderaards meertje met een heel bijzondere sfeer. Je waant je er even in een attractie van de Efteling!

Ventilator in de Grotten van Hato

Er staan ventilatoren in de Grotten van Hato; het is er best warm!

Interessante formaties

De gids zal je van alles kunnen vertellen, onder meer over de geschiedenis van de grotten. De indianen die vroeger op Curacao woonden zijn niet echt diep doorgedrongen in het grottenstelsel, hoewel ze wel wat sporen hebben nagelaten.

Later werden de Grotten van Hato een schuilplaats voor weggelopen slaven. Hun sporen kun je ook nog steeds heel duidelijk terugzien, bijvoorbeeld in de zwarte vlekken die je bovenin de grot ziet. Dat zijn roetresten van de fakkels waarmee ze de grotten ingingen.

Dat die fakkels geen overbodige luxe waren, blijkt wel als de gids eventjes het licht uit doet. Het is werkelijk stikdonker in de grotten, je ziet geen hand voor ogen. Een bijzondere ervaring.

Licht in het duister

Je kunt in de grotten ook heel direct zien wat (kunstmatig) licht doet met de grotten. Veel plaatsen zijn namelijk begroeid met algen, die vrij kleurloos zijn. Behalve als ze in de buurt van een elektrisch licht groeien, waar ze door fotosynthese groen zijn.

Foto’s maken in de Grotten van Hato is niet toegestaan, mede door de schadelijke effecten van het flitslicht. Op één plek mag je wel fotograferen: in de Kamber di Bentana (raamkamer). Daar zit een gat in het dak van de grot, waar zonlicht sprookjesachtig door naar binnen schijnt. Je kunt er prachtige foto’s maken.

Door datzelfde gat vliegen trouwens de vleermuizen ’s nachts naar buiten. Op Curacao leven ongeveer zeven soorten vleermuizen. Zij zijn onder meer belangrijk voor de voortplanting van de vele cactussen op het eiland, omdat ze de nectar van cactussen eten.

Vleermuizen in de Grotten van Hato

Het terrein van de Grotten van Hato

Buiten de grotten valt op het terrein ook genoeg te zien. Zo is er een cactustuin waarin je kennis kunt maken met verschillende cactussoorten die op Curacao groeien. Je vindt in een nabijgelegen rotswand ook petrogliefen. Dat zijn gravures in de rots, die heel lang geleden gemaakt zijn door indianen.

Je moet trouwens wel goed naar de rotswand staren om de petrogliefen te ontdekken. Maar als je beseft hoe lang ze er al in zitten, dan is dat een magische ervaring.

Petrogliefen van indianen bij Hato

Dorstig geworden? Je kunt je bezoekje aan de Grotten van Hato afsluiten met een drankje op het mooie terras!

De Grotten van Hato zijn dagelijks open van 10:00 tot 17:00. Ieder uur kun je onder begeleiding de grotten in, de laatste rondleiding vertrekt om 16:00.

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!