De Noordoostpassaat op Curacao:
een heerlijk verkoelend briesje
Op Curacao is de gemiddelde temperatuur het hele jaar door zo’n 27° Celsius. Dat is flink warm! Toch zul je tijdens je vakantie merken dat het prima uit te houden is. Natuurlijk kun je af en toe een verfrissende duik nemen in de Caribische Zee. Maar ook de Noordoostpassaat zorgt voor de nodige verkoeling.
De Noordoostpassaat geeft niet alleen een verkoelend briesje, maar hij speelt ook een belangrijke rol in het landschap van Curacao. Dat de noordkust van het eiland zo woest en ruig is, komt door deze passaat.
Om jezelf ervan te overtuigen dat de wind op Curacao ook hard en woest kan zijn, moet je maar eens een kijkje nemen in het Shete Boka park.
Maar wat is nu precies die Noordoostpassaat?
Passaatwinden
Passaatwinden zijn over de hele wereld in de tropische gebieden rond de evenaar terug te vinden. Ze waaien altijd vanuit het oosten en richting de evenaar. Op het noordelijk halfrond (zoals bij Curacao) waaien de passaatwinden dus het hele jaar door vanuit het noordoosten.
Binnen het Caribisch gebied waait de wind daarom van de noordelijke eilanden, zoals Sint Eustatius en Sint Maarten (bovenwindse eilanden) in de richting van Curacao, Aruba en Bonaire (benedenwindse eilanden).
Invloed van de Noordoostpassaat
Op Curacao is de invloed van de Noordoostpassaat altijd goed te merken. De wind en de Caribische Zee beuken hard in op de noordkant van het eiland. Die kent dan ook een heel ander karakter dan de veel lieflijker zuidkant. Die kant ligt veel meer beschut. Alle populaire zandstranden zijn daar dan ook te vinden. Dat geldt ook voor de mooie koraalriffen in het Curacao Underwater Marine Park.
De noordkant is wel een paradijs voor natuurliefhebbers. En natuurlijk voor surfers die waaghalzen zijn.
Je ziet de invloed van de Noordoostpassaat ook terug in de bomen en planten op Curacao. De bekende dividivi is een boom die veel op Curacao groeit en die soms naar één kant overhelt. Dat komt dus door deze passaatwind!
Trouwens, op Klein Curacao zie je de invloed van de passaat ook terug. Kun je raden aan welke kant van het eilandje het prachtige en lange zandstrand ligt? Precies, aan de zuidkant! De noordkant ligt daarentegen bezaaid met scheepswrakken die door de passaat op Klein Curacao zijn gesmeten.
Vroeger en nu
De passaatwind heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Curacao. Kapiteins die vanuit Nederland met hun schepen naar Curacao kwamen, voeren met de Noordoostpassaat mee tot ze bij Curacao kwamen. Als ze het eiland voorbij voeren, was het lastig om om te keren. Dan moesten ze tegen de wind in zeilen. Niet voor niets werd deze wind ‘passaat’, of ‘passage’ genoemd. Het was een soort snelweg op zee.
Vroeger waren de passaatwinden dus van groot belang voor de zeilende handelsschepen. Dat is nog terug te vinden in de Engelse taal! Het Engelse woord voor ‘passaat’ is ‘trade’. En ‘trade’ betekent in het moderne Engels ‘handel’.
De Noordoostpassaat speelde dus zowel vroeger als nu een enorme rol op Curacao! Zo zie je maar: zelfs de wind op het eiland is boeiend!