Maritiem Museum Curacao:
alles van kano’s tot olietankers
De geschiedenis van Curacao is innig verbonden met de zeevaart. Dat begon al toen de indianen er in hun kano’s arriveerden en gaat tot vandaag de dag door dankzij cruiseschepen en olietankers. Het Maritiem Museum Curacao is dan ook verplichte kost voor iedereen die meer wil weten over de rijke relatie tussen het eiland en de zee.
Het Maritiem Museum is gevestigd in de wijk Scharloo in Willemstad. Vroeger bevond zich in dit pand een woonhuis, later een hotel en nachtclub. Maar in de jaren ’90 van de twintigste eeuw was het gebouw compleet vervallen. Een grondige restauratie heeft ervoor gezorgd dat het museum zich kon vestigen in een prachtig pand.
Collectie van het Maritiem Museum
Het museum staat vol met interessante maquettes, scheepsmodellen, maritieme voorwerpen en mooie displays. Samen vertellen die het boeiende verhaal van de maritieme geschiedenis van Curacao. Door het museum is een wandelroute uitgezet, zodat die geschiedenis zich ontvouwt als een logisch verhaal.
Het verhaal begint bij de indianen. In het museum zie je een schaalmodel van de kano’s waarop zij de soms wilde Caribische Zee bevoeren. Ook de komst van de Europeanen naar het eiland krijgt uiteraard aandacht, in het bijzonder de Nederlandse verovering van Curacao in 1634.
Naast het kanomodel vind je ook veel schaalmodellen van Europese schepen. Deze zijn bijzonder fraai afgewerkt, hoewel de getoonde schepen meestal geen directe relatie hebben met Curacao.
Natuurlijk komen de West-Indische Compagnie (WIC) en de slavenhandel ook uitgebreid aan bod in het Maritiem Museum Curacao. Zo vind je een aparte display over Peter Stuyvesant, een oudgediende van de WIC en wordt de ontwikkeling van Willemstad onder de Compagnie toegelicht.
De ontploffing van de Alphen
Eén van de meest bijzondere onderdelen van de collectie van het museum vond ik alles wat te maken heeft met de ontploffing van het schip de Alphen.
De Alphen was een Nederlands oorlogsfregat dat begin augustus 1778 in de haven van Willemstad aankwam. Ruim een maand later, op 14 augustus 1778 om ongeveer kwart voor acht, voltrok zich een ramp. Terwijl het schip in de haven voor anker lag, explodeerde het plotseling. Het marineschip had een grote lading buskruit aan boord, dus de ravage was enorm.
Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek dat er van de Alphen niet veel meer over was. Honderden opvarenden hadden de ramp niet overleefd. Ook een nabijgelegen Engels schip zonk als gevolg van de explosie. Daarnaast werden veel kleinere schepen in het geheel de kade op gesmeten.
Het verhaal eindigt daar niet, want nog niet zo heel lang geleden hebben archeologen veel voorwerpen afkomstig van de Alphen opgedoken. Een ruime selectie daaruit zie je nu terug in het museum. Nog in 2007 werd tijdens bouwwerkzaamheden aan een kade een groot bronzen kanon gevonden, die ook van de Alphen afkomstig was. Het kanon was tientallen meters door de lucht geslingerd door de explosie in 1778. Als je het gevaarte ziet, besef je meteen wat een enorme knal dat geweest moet zijn!
Moderne geschiedenis
Het Maritiem Museum Curacao besteedt daarnaast aandacht aan de moderne maritieme geschiedenis van het eiland. Voor de Amerikaan Leonard Burlingon Smith, die voor Curacao onder meer belangrijk was door het ontwerpen van de Koningin Emmabrug in de negentiende eeuw, is een aparte hoek ingericht.
Ook lees je er informatie over de opkomst van het toerisme op Curacao. En natuurlijk mag ook de olie-industrie niet ontbreken! De vondst van olie in Venezuela aan het begin van de twintigste eeuw heeft immers een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van Curacao, vooral door de komst van een enorme olieraffinaderij nabij Willemstad.
Trouwens, het museum heeft ook een grote maquette van die raffinaderij. Die kun je bezoeken, maar daar moet je wel apart voor betalen. Dat geldt ook voor de haventours die het museum op woensdag- en zaterdagmiddagen verzorgt.
Maritiem Museum Curacao bezoeken
Als je op één van de stranden van Curacao ligt zie je vrijwel altijd een groot vrachtschip aan de horizon. Het eiland is nog steeds een belangrijk maritiem knooppunt in de regio. Daarover leer je dus meer in het Maritiem Museum.
Wil je tijdens je Curacao vakantie ook iets leren, dan kan ik dat museum van harte aanbevelen. Het is modern ingericht, erg informatief en heeft een mooie collectie. En je kunt er trouwens ook prima lunchen!
Het Maritiem Museum Curacao is van dinsdag tot en met zaterdag open van 09:00 tot 16:00. Tussen november en april is het museum ook op zondagen en maandagen open. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.