Fort Amsterdam
Het geel gepleisterde Fort Amsterdam in Willemstad staat vandaag de dag nog steeds trots langs het water van de Sint Annabaai. Vroeger stond het daar om Willemstad te beschermen tegen piraten en andere vijanden. Tegenwoordig heeft het fort een andere functie.
Fort Amsterdam is nu de thuisbasis van de regering van Curacao. Maar ook toeristen nemen tijdens hun vakantie op Curacao graag een kijkje in het fort. Als je in Willemstad bent, moet je zeker een bezoekje brengen aan dit bijzondere bouwwerk.
Geschiedenis van Fort Amsterdam
Eerst een beetje geschiedenis. Curacao werd in 1634 door de Nederlandse West-Indische Compagnie veroverd op de Spanjaarden. Om te voorkomen dat de Spanjaarden het eiland snel terug zouden veroveren, begonnen de Nederlanders aan een serie verdedigingswerken.
En zo kwam het dat in 1635 de eerste steen van Fort Amsterdam werd gelegd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het een vijfpuntig fort zou worden, met op de vijf hoeken vijf bastions. Uiteindelijk kwamen er maar vier bastions, waardoor het fort nu een beetje een rare vorm heeft.
De muren van het gebouw zijn ruim drie meter dik. Vroeger stond er zwaar geschut in het fort, vooral aan de zeezijde. In de eerste jaren van de Nederlandse aanwezigheid op Curacao woonde vrijwel iedereen in het veilige fort. Later ontstond rondom het fort langzaam een nieuwe stad – Willemstad.
Bezoek het fort
Het oorspronkelijke bouwwerk is nauwelijks nog te zien doordat er later van alles aan het fort is verbouwd en er verschillende elementen zijn bijgebouwd. Toen Fort Amsterdam bijvoorbeeld al tientallen jaren oud was, werd bij de hoofdingang het gouverneurspaleis gebouwd. Als je vanaf de Sint Annabaai naar het fort kijkt, is dit gouverneurspaleis deel van het fort dat je kunt zien. In de negentiende eeuw werd dit paleis nog verbouwd in de zogeheten ‘neoclassicistische’ stijl.
Je mag als bezoeker tegenwoordig een kijkje nemen op de binnenplaats van het fort. Je kunt daar komen door de hoofdingang bij het gouverneurspaleis of door een straatje aan de achterkant van Fort Amsterdam.
Het eerste wat je opvalt als je het fort binnenloopt is helaas dat de binnenplaats tegenwoordig is getransformeerd tot een parkeerplaats. Dat doet wel iets af aan de historische beleving. Toch kun je met een beetje fantasie de militairen zien marcheren over het plein, zoals ze honderden jaren hebben gedaan.
De Fortkerk van Fort Amsterdam
In het fort, tegenover het gouverneurspaleis, staat een klein kerkje. Dat is de Fortkerk uit 1769, de oudste kerk van het eiland. De preekstoel dateert nog uit de vroege periode van de kerk. Die stond er dus al in de achttiende eeuw!
Als je boven de ingang van de kerk kijkt, zie je trouwens een gapend zwart gat. Dat is ontstaan toen Fort Amsterdam in 1804 werd aangevallen door een Engelse vloot. De kanonskogel zit nog in de muur, die dus sterk genoeg was om deze klap op te vangen!
In de kerk is een klein museum gevestigd, dat doordeweeks in de ochtenden geopend is.