Christoffelpark Curacao:
een groene oase vol verrassingen

Iedereen die denkt dat Curacao een droog en dor eiland is moet tijdens de vakantie eens een kijkje nemen in het Christoffelpark. De aanblik van groene heuvels zal je beeld van het eiland voorgoed veranderen. Je struikelt op sommige plekken bijna over de kleurrijke orchideeën, je hoort overal het geroep van vogels en je geniet er van prachtige uitzichten.

Het nationale Christoffelpark ligt rondom de Christoffelberg in het westen van Curacao. Het is zo’n 2300 hectare groot en werd in 1955 opgericht. Destijds mochten maar weinig mensen het beschermde natuurgebied in. Dat is inmiddels anders. Sinds 1978 beheert CARMABI (Caribbean Research and Management of Biodiversity Foundation) het gebied en is het opengesteld voor publiek.

In het Christoffelpark komen liefhebbers van rust en natuur prima aan hun trekken. Maar ook toeristen die op zoek zijn naar avontuur kunnen in het park terecht. En ben je geïnteresseerd in cultuur en geschiedenis? Het park ligt grotendeels op het terrein van de voormalige plantages Savonet, Zorgvlied en Zevenbergen, waar nog allerlei sporen van terug te vinden zijn.

Mooi uitzicht in het Christoffelpark

Lokale flora en fauna

Het nationale park is onder meer beroemd om zijn prachtige en zeldzame wilde orchideeën. Omdat Curacao een eiland is, komen er bovendien verschillende soorten planten en dieren voor die uniek in de wereld zijn. De meest in het oog springende soort is de biña, een lokaal witstaarthertje. Het beestje is vrij schuw en zeldzaam, dus de kans dat je hem ziet is niet zo heel groot. Tenzij je met een hertentocht meegaat die het park regelmatig organiseert.

Het hertje had vroeger trouwens last van grote concurrentie van de geiten die lokale boeren in het park lieten grazen. Maar dat is sinds 1994 verboden.

De natuur in het Christoffelpark is het uitbundigst in de regentijd op Curacao van oktober tot januari. Dat is een voordeel van de regentijd! Tijdens de rest van het jaar word je ook niet teleurgesteld, maar veel planten leven dan wel in een soort slaapmodus.

Bezoek het Christoffelpark

Het Christoffelpark is niet vrij toegankelijk. Het is een beschermd natuurgebied, waar je toegangskaartjes voor moet kopen. Dat kan bij het landhuis Savonet, ongeveer drie kwartier rijden buiten Willemstad. Zo’n kaartje kost 21 gulden per persoon. In ruil daarvoor mag je de hele dag het park verkennen. Let er trouwens wel op dat er geen horeca in het park te vinden is, behalve bij het landhuis. Neem dus altijd voldoende eten en drinken mee op je tochten!

Het gebied is behoorlijk uitgestrekt en het is onmogelijk om alles in een dag te zien. Je moet dus van tevoren goed bepalen wat je wilt doen en zien. Tenzij je meerdere dagen reserveert voor je bezoek natuurlijk. Je kunt het park lopend verkennen, maar ook autotochten zijn mogelijk. Avonturiers kunnen bovendien kiezen voor een fiets of een paard.

Het park verkennen

Steile weg in het ChristoffelparkBen je slecht ter been of houd je gewoon niet van lopen? Dan kun je het Christoffelpark toch bekijken. Er zijn vier autoroutes door het park, die allemaal grotendeels geasfalteerd zijn. Je hoeft niet bang te zijn dat je een jeep nodig hebt, want de routes zijn in principe geschikt voor iedere auto. De hellingen kunnen soms wel behoorlijk steil zijn. Als je dus een heel klein huurautootje hebt, zal je misschien wat moeite hebben om sommige heuvels op te komen.

Wil je het Christoffelpark echt goed ervaren? Dan kun je het best gaan lopen. Dan zie je absoluut het meest. Voor wandelaars zijn acht verschillende wandelroutes door het park uitgezet. Ze leiden je allemaal door een ander deel van het park.

Vanuit het bezoekerscentrum worden regelmatig excursies georganiseerd. Je kunt ook gidsen huren voor enkele tientallen euro’s. Daarnaast kun je mee op safari’s door het park.

De noordkant

De noordelijke kant van het park bestaat uit de voormalige plantage Savonet. Als je een toegangskaartje voor het park hebt gekocht in landhuis Savonet, kun je meteen een bezoekje brengen aan het bijbehorende museum. Daar kom je van alles te weten over de eerste bewoners van Curacao: de indianen.

Deze kant van het park is relatief vochtig. Eén van de hoogtepunten van dit deel is de noordkust, waar de ruige zee door de Noordoostpassaat op de kust inslaat. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het strand van Boka Grandi (Grote Inham of Grote Baai). Een indrukwekkend plekje. Ook het zoutmeer (saliña) is hier de moeite waard. Daar heb je in de regentijd kans om flamingo’s te zien.

Zorgvlied

De rest van het Christoffelpark bevindt zich vanuit landhuis Savonet gezien aan de overzijde van de Weg naar Westpunt. Je kunt daar onder meer kiezen voor de wandeling naar de ruïnes van het landhuis van plantage Zorgvlied.

Slavenpaal van plantage Zorgvlied

Over de vroegere bewoners van deze ruïne is maar weinig bekend, maar het vervallen landhuis is nu een bijzonder plekje. Naast het voormalige landhuis kun je nog duidelijk de oude dorsvloer zien, die inmiddels behoorlijk is overgroeid. Ook vind je in de buurt van het landhuis een slavenpaal. Niemand weet precies waar die voor dienden. Volgens sommigen was het een paal waar slaven aan werden vastgebonden als ze gestraft moesten worden. Anderen houden het erop dat het een soort vuurtoren voor schepen is geweest.

Je kunt ook kiezen voor de Christoffelbergroute, een wandeling die je naar de top van de Christoffelberg op zo’n 375 meter hoogte brengt. Dat is een bijzondere, maar ook een heel inspannende ervaring! Ben je van plan die route te lopen? Ga dan in ieder geval ’s ochtends vroeg op pad. En lees van tevoren mijn pagina over het beklimmen van de Christoffelberg.

Seru Bientu

Op het terrein van de voormalige plantage Zevenbergen is de orchideeënroute een aanrader. Het is vast geen verrassing welke bloemen hier de meeste aandacht trekken. Ook in dit deel van het park vind je spectaculaire vergezichten en mooie vogels.

En denk ook eens aan een beklimming van Seru Bientu (Windberg). Die beklimming is een stuk minder inspannend dan de beklimming van de Christoffelberg, omdat je de berg beklimt aan de zijde waar de wind altijd staat. Dat koele windje maakt de klim een stuk aangenamer! Bovendien is het een stuk minder steil en hoog (224 meter).

Praktische informatieHet Christoffelpark is van maandag tot zaterdag open van 7:30 tot 16:00, je kunt tot 14:30 een kaartje kopen. Op zondag is het park open van 6:00 tot 15:30 en mag je tot 13:30 naar binnen.

Je betaalt ƒ 21 voor de toegang, kinderen van 6-12 betalen ƒ 7,50, jongere kinderen gratis. Voor ƒ 28 krijg je een combikaartje voor het park en het Savonet museum.

Neem voor meer informatie over de excursies een kijkje op de website van het park.

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!