Mikvé Israël-Emanuel Synagoge
Joods Cultureel Historisch museum Curacao

Liefhebbers van cultuur en mooie religieuze gebouwen moeten zeker een bezoekje brengen aan de Mikvé Israël-Emanuel Synagoge in Willemstad. Dit gebouw uit 1732 is de oudste synagoge in heel Amerika die nog steeds in gebruik is en alleen daarom al een bezoekje waard.

Maar ook als je misschien wat minder geïnteresseerd bent in culturele attracties is deze synagoge de moeite waard. Van buiten ziet het gebouw er misschien niet eens zo heel bijzonder uit, maar binnen heerst er een bijzondere sfeer.

Synagoge WillemstadJoden op Curacao

De Mikvé Israël-Emanuel Synagoge (Hoop van Israël Synagoge) is al honderden jaren in gebruik bij de Joodse gemeenschap van Curacao. Vooral nadat de Nederlandse kolonie in Brazilië na 1645 met een opstand te maken kreeg, vluchtten veel Joden naar het eiland. Tot op de dag van vandaag vormen ze een belangrijke bevolkingsgroep op het kleurrijke Curacao.

Als je de synagoge binnengaat, kom je dus op een bijzondere plaats. Al sinds 1732 vieren Joden hier onder meer iedere week de sabbat.

Het lijkt erop dat de bouwers van de synagoge zich hebben laten inspireren door een soortgelijke synagoge in Amsterdam, de Grote Synagoge uit 1671. Maar het is ook goed mogelijk dat de Mikvé Israël-Emanuel Synagoge is gebaseerd op een oudere synagoge die op dezelfde locatie op Curacao stond. Die oudere synagoge was dan op zijn beurt weer gebaseerd op de Grote Synagoge in Amsterdam.

Inrichting van de synagoge

Let als je binnenkomt eens op de vier koperen kroonluchters aan het plafond. Drie daarvan zijn namelijk ouder dan de synagoge zelf! Ze komen uit het begin van de achttiende eeuw.

Op de vloer van de synagoge ligt zand. Dat zand symboliseert het zand van de woestijn waar de Bijbelse Israëlieten veertig jaar doorbrachten nadat ze uit Egypte waren gevlucht.

Veel meubels in de synagoge zijn uitgevoerd in mooi donker mahoniehout en versierd met prachtig zilver. Recht tegenover de ingang staat tegen de muur een houten kast, waarin de thora, de Joodse wet, wordt bewaard. Aan de bovenkant van die kast vind je de bekende Tien Geboden, die je uiteraard alleen kunt lezen als je bekend bent met de Hebreeuwse taal.

Als je echt een bijzondere ervaring wilt, kun je een dienst meemaken in de Mikvé Israël-Emanuel Synagoge. Op vrijdagavond om 18:30 en op zaterdagmorgen om 10:00 ben je welkom. Let er wel op dat je een keppeltje op je hoofd moet dragen als je man bent!

Als je de synagoge alleen maar wilt bezoeken, kun je er terecht van maandag tot vrijdag tussen negen uur ’s ochtends en half vijf ’s middags.

Je kunt je bezoek combineren met het Joods Cultureel Historisch Museum Curacao. Dit museum bevat een bijzondere tentoonstelling met allerlei voorwerpen die de Joodse geschiedenis op Curacao belichten.

Voor een bezoek aan de synagoge (of snoa) en het museum moet je wel betalen.

Kijk voor meer informatie over de synagoge en het museum op de website van de Mikvé Israël-Emanuel Synagoge.

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!