Autorijden op Curacao is niet zo ingewikkeld

Een stukje autorijden op Curacao kan een heel avontuur zijn. Denk aan plotseling overstekende geiten en hagedissen, walmende en piepende auto’s die je aan alle kanten inhalen en diepe gaten in het wegdek. Maar over het algemeen valt het allemaal best mee. De verkeersregels op Curacao lijken verdacht veel op die in Nederland en de meeste automobilisten zijn erg vriendelijk.

De verkeerssituatie op het eiland hoeft je er dus niet van te weerhouden om een auto te huren tijdens je vakantie. Met een auto kom je op plekjes waar je met het openbaar vervoer niet kunt komen. En autorijden op Curacao is eigenlijk een ervaring die je sowieso mee moet maken. Als je een paar zaken in de gaten houdt, komt het allemaal prima in orde!

Verkeersregels op Curacao

Allereerst de verkeersregels. Als je sommige auto’s op de weg ziet, lijkt het wel of er geen regels zijn. Maar dat is natuurlijk niet het geval! Met de verkeersborden zul je alvast geen probleem hebben: die zijn vrijwel exact gelijk aan die in Nederland.

Dat geldt eigenlijk ook voor de meeste verkeersregels. De belangrijkste regel: verkeer van rechts heeft voorrang. Maar daar volgt meteen een on-Nederlandse uitzondering op. Die regel gaat namelijk niet op voor T-splitsingen. Daar heeft rechtdoorgaand verkeer voorrang. Nader je dus een T-splitsing vanuit de straat die dood loopt, dan moet je altijd voorrang verlenen.

Rijden in Willemstad

In steden en dorpen geldt een maximumsnelheid van 40-45 kilometer per uur. Op de wegen buiten de stad mag je (afhankelijk van de borden) 60-80 kilometer per uur. Die snelheid geldt ook voor de ringweg rond Willemstad. Dat is een vierbaansweg, waar officieel geldt dat je rechts moet inhalen. In de praktijk halen automobilisten vaak zowel links als rechts in, dus wees daarop bedacht!

De meeste Curacaoenaren gaan erg relaxt om met de verkeersregels. Behalve het links en rechts inhalen is het ook vaak een kwestie van voorrang nemen, in plaats van voorrang krijgen. Maar let wel: dat gaat er meestal heel gemoedelijk aan toe. Auto’s die onterecht voorrang nemen, krijgen vaak ook gewoon voorrang van andere automobilisten. Waarom zou je je haasten? Poko poko (langzaam aan)!

Het devies is dan ook: geef elkaar de ruimte. Dat is zeker verstandig, aangezien sommige auto’s geen werkende lampen of knipperlichten hebben. Soms steken automobilisten plotseling hun hand uit het raam om aan te geven dat ze willen afslaan.

Op de wegen

Vaak kijk je op de wegen van Curacao je ogen uit. Omdat een auto eigenlijk onmisbaar is, heeft vrijwel iedereen er één. En soms rijden er piepende wrakken op de weg waar je liever met een boog omheen rijdt. En nog iets: vaak wordt er volop getoeterd. Niet omdat de mensen op Curacao zo opgefokt zijn, integendeel. Ze begroeten elkaar juist continu.

Zodra het gaat regenen, vermindert iedereen overigens direct snelheid. Dat is niet voor niets, want de natte wegen op het eiland kunnen spekglad zijn. Dat komt vooral vaak voor tijdens de regentijd op Curacao (oktober tot januari). Soms gebeurt het dan zelfs dat er enorme plassen op het wegdek ontstaan, omdat de riolering het vele water niet aan kan. Het spreekt voor zich dat je daar beter niet met volle snelheid doorheen kan scheuren.

Buiten de stad rijdenIn en rond Willemstad is het meestal behoorlijk druk. Je kunt ’s ochtends zelfs in een file komen te staan. Maar meestal rijdt het aardig door en zijn de wegen keurig in orde. Buiten de stad zijn file’s zeldzaam en kun je flink doorrijden. Maar blijf altijd goed op de weg letten! Uit het niets kunnen ineens gapende gaten opduiken die je huurauto flink kunnen beschadigen.

Buiten de stad lopen ook vaak geiten op de weg, die boeren gewoon laten loslopen. Als die eenmaal voor je auto staan, geven ze je zelden voorrang. En nog een tip van iemand die jaren op Curacao heeft gewoond: rem nooit voor hagedissen, die zijn namelijk altijd sneller.

De weg vinden en parkeren in Willemstad

Het wegennet op Curacao is (zeker in Willemstad) behoorlijk fijnmazig. Je moet daarom absoluut een goede wegenkaart hebben. In veel reisgidsen zit een wegenkaartje met alleen de hoofdwegen, maar dat is niet altijd voldoende. Voor de zekerheid kun je beter een paar gulden uitgeven aan een goede kaart. Als alternatief kun je natuurlijk een navigatiesysteem huren van je autoverhuurbedrijf.

Ben je eenmaal op je plaats van bestemming, dan is parkeren meestal geen probleem. Buiten de stad kun je vrijwel overal parkeren en in Willemstad is een grote, gratis parkeerplaats vlak buiten het centrum (bij het Waaigat). Je auto staat daar echter wel onbewaakt en op Curacao wordt relatief vaak ingebroken. Mij is het nog niet overkomen, maar sommige mensen zetten hun wagen alleen op bewaakte parkeerplekken.

Parkeren in de parkeervakken langs de weg in de stad (die zijn meestal genummerd) is vaak niet gratis. Je moet dan bij een parkeerautomaat langs. Wees daar niet te laks over, want er wordt in Willemstad behoorlijk goed gecontroleerd! Voor je het weet heb je een wielklem aan je huurauto.

Of je nu bewaakt staat of niet, het is altijd belangrijk om alle waardevolle spullen uit de auto te halen. Of eigenlijk al je spullen. Uiteraard moet je sowieso niets op het dashboard achterlaten. Maar ja, dat geldt natuurlijk ook in Nederland.

Moet je tanken? Let er dan op dat het bij de meeste tankstations op Curacao de gewoonte is om vooraf te betalen.

Curacao Road Service

Mocht je onverhoopt toch in een ongeluk verzeild raken op Curacao, dan is het goed om te weten wat de procedure is. Bij verkeersongelukken komt meestal niet de politie, maar de Curacao Road Service. Die is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 199 (of 5999/747-1333). Zij sturen dan zo snel mogelijk iemand langs om een schaderapport op te maken.

Heb je een ambulance nodig, dan kun je 912 bellen. Het algemene noodnummer op Curacao is overigens 911.

Maar hopelijk hoef je die nummers nooit te gebruiken en rij je straks zorgeloos rond over het mooie Curacao!

Vind je deze pagina leuk?

Wat zijn jouw ervaringen met autorijden op Curacao?