Hofi Pastor: een intiem sprookjesbos op Curacao

Als je in bent voor een sprookjesachtige en intieme ervaring tijdens je verblijf op Curacao, moet je zeker Hofi Pastor bezoeken. Dat kleine natuurpark in het westen van het eiland is één van mijn favoriete plekjes.

Hofi Pastor ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Willemstad bij het kleine plaatsje Barber. Zodra je het parkje in wandelt, merk je meteen dat je op een bijzonder plekje bent aangekomen. Aan het begin van het park staat een klein huisje, waar je even aan een belletje moet trekken. Dan komt er een parkwachter aan, aan wie je een paar Antilliaanse gulden moet betalen als toegangsgeld.

Daar krijg je veel voor terug!

Verwilderde boomgaard

Hofi Pastor is eigenlijk een grote, verwilderde boomgaard. Vroeger waren er veel meer van dit soort hofi’s op Curacao, maar de meeste zijn tegenwoordig verdwenen of helemaal vervallen. Hofi Pastor kun je nog steeds bezoeken! Rond 1830 werd deze boomgaard aangekocht door Pastoor Niewindt, die er een klein kerkje wilde stichten en naar wie het gebied nu genoemd is. Vlakbij de boomgaard hield deze katholieke priester iedere week een dienst voor slaven, waar de lokale plantagehouders niet blij mee waren.

Hofi Pastor CuracaoLater werd naast Hofi Pastor een echte kerk gebouwd in Barber, een kerk die er nog steeds staat.

Hofi Pastor is tegenwoordig een klein natuurparkje van ongeveer 12 hectare groot. Het park wordt beheerd door de organisatie Amigo di Terre (Vrienden van de Aarde).

De filosofie van deze organisatie is dat de natuur heel veel ruimte krijgt. De oorspronkelijke, nette boomgaard is dan ook verwilderd tot een sprookjesachtig bos. Je hebt zelfs kans dat een voetpad lastig begaanbaar is door overhangende lianen of omgevallen bomen.

Dat maakt het des te leuker!

Tussen het oerwoud van lianen en indrukwekkende bomen is het heerlijk koel. Je ziet de mooiste vogels wegschieten, overal vliegen vlinders en met een beetje geluk zie je grote leguanen, wilde ezels of kleurrijke maar ongevaarlijke slangen.

Je kunt het park met of zonder gids te voet verkennen. Ga je zonder gids, dan kun je kiezen uit de rode of de gele wandeling. De rode wandeling voert je langs allerlei prachtige en grote bomen. De gele wandeling brengt je ook bij een droger stuk natuur.

De kapokboom van Hofi Pastor

Maar welke wandeling je ook kiest, om één boom kun je nooit heen! Beide routes beginnen namelijk bij de oudste boom van Curacao. Dat is een magistrale kapokboom die honderden jaren oud is.

Kapokboom Hofi Pastor Curacao

Als deze kapokboom zou kunnen praten, zou ‘ie je dus heel wat te vertellen hebben. Hij ziet er werkelijk fantastisch uit. De bast van de boom lijkt bijna dierlijk en de wortels steken een meter hoog uit de grond. Ze hebben een straal van minstens tien meter rondom de boom.

Deze boom moet wel bewondering afdwingen. Ik heb er met open mond naar gestaard. De sfeer van deze plek is echt fenomenaal.

Eén van de redenen waarom deze kapok zo bijzonder is, is de vorm. Veel kapokbomen zijn heel hoog. Zo niet deze. De kapokboom op Curacao is juist heel breed en niet zo hoog. Waarschijnlijk komt dat door het specifieke klimaat.

Maar de rest van Hofi Pastor is ook zeker de moeite waard! Je vindt er nog veel meer prachtige bomen en dieren. Er is ook een kleine picknickplaats, waar je onder de beschutting van mangobomen wat kunt eten en drinken.

Je kunt zelfs je tentje opzetten bij Hofi Pastor als je er een nachtje wilt blijven slapen!

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!