Het mooie strand van Klein Curacao:
genieten op een onbewoond eiland

Sluit eens je ogen en probeer het helderste blauwe water voor je te zien dat je je kunt voorstellen. En maak het dan nog twee keer helderder. Zo is ongeveer het water rondom Klein Curacao, een onbewoond eilandje op zo’n 10 kilometer ten zuidoosten van Curacao. Naast het blauwe water is er bovendien heerlijk fijn wit zand en heel veel rust te vinden.

Voor mij hoort dit lange zandstrand tot de mooiste stranden van Curacao. Eigenlijk is dat een beetje vals spelen: het strand ligt natuurlijk helemaal niet op Curacao zelf. Maar dat draagt juist bij aan de charme van het strand van Klein Curacao!

Om het te bereiken zal je eerst een stuk moeten varen. Je kunt met een georganiseerde dagtrip mee, of je kunt met je eigen boot (als je zo’n geluksvogel bent). Maar welke optie je ook kiest, zet je schrap voor de heenweg. Door de heersende wind- en stroomrichting word je op de heenweg vrijwel gegarandeerd heftig heen en weer geslingerd.

Het strand van Klein Curacao vanaf de boot

Als je met de boot aankomt begint Klein Curacao als een klein stipje aan de horizon. Naarmate je dichterbij komt zie je vooral de oude vuurtoren, die na meer dan 130 jaar nog steeds overeind staat. En als je bijna gearriveerd bent, zie je de mooie kustlijn van het onbewoonde eilandje pas echt in volle glorie!

Strand van Klein Curacao

Eén van de aantrekkelijke kanten van het strand van Klein Curacao is het feit dat het zo lang en breed is. Dat vind je op Curacao nergens. De stranden op het hoofdeiland liggen vrijwel allemaal in beschutte baaitjes. Ook heel mooi natuurlijk, maar een kilometerslang strand is ook wel eens leuk. Daarvoor kun je dus op Klein Curacao terecht!

Het strand van Klein CuracaoTenzij je met een georganiseerde dagtrip meegaat, zal je al snel ontdekken dat er op dit eilandje maar weinig faciliteiten zijn. Of helemaal geen eigenlijk. Er is nauwelijks schaduw en de zon brandt er genadeloos. Het is niet overdreven om te stellen dat je je ieder uur moet insmeren met zonnebrandcrème. Op dit kleine eilandje, omringd door zoveel water, verbrand je razendsnel.

Wat het strand aan faciliteiten mist, maakt het goed met zijn ongelooflijke schoonheid. En bovendien: eigenlijk is het maar goed dat dit eilandje niet is ingepikt door één of ander resort. Nu is het een ongerept paradijsje waar iedereen van kan genieten.

Het fijne witte zand van de kustlijn van Klein Curacao voelt heerlijk aan je voeten. Ook hier geldt wel: als je het water inloopt kun je koraalsteentjes tegenkomen, dus kijk een beetje uit met blote voeten. Maar over het algemeen valt het allemaal best mee.

Onderwaterpracht

Een zeeschildpad rond CuracaoKlein Curacao is niet alleen een paradijs voor liefhebbers van zonnige stranden, ook snorkelaars en duikers komen hier aan hun trekken. Duikers hebben een behoorlijke kans op een ontmoeting met een haai in een diepe duikgrot die bij het eiland ligt. Ook het koraal is hier schitterend.

Maar met een snorkel zal je ook al veel zien. Natuurlijk vooral kleurrijke vissen. Maar de kans op een ontmoeting met een zeeschildpad is bij Klein Curacao heel groot! Ik heb er een paar kunnen spotten en het is werkelijk fantastisch om met deze dieren een stukje mee te zwemmen. Zolang je ze met rust laat, trekken ze zich niets van je aan en kun je ze prima observeren.

Een fantastische ervaring!

Ontdek het onbewoonde eiland

Het eiland nodigt ook uit tot een wandeling, mits je jezelf voldoende beschermt tegen de hitte en de zon. Tijdens zo’n tocht kom je er al snel achter dat de naam Klein Curacao goed gekozen is. Net als op het grote Curacao is de zuidkust van het eiland een rustig paradijsje. Maar de noordkust is door de Noordoostpassaat een ruig gebied.

Halve tanker op Klein CuracaoDat zie je al snel, omdat er allerlei scheepswrakken zijn aangespoeld op het eiland. Je vindt er een groot, half vergaan wrak van een tanker die er tientallen jaren geleden strandde. Maar ook enkele modernere scheepjes hebben er hun laatste rustplaats gevonden. Het verhaal gaat dat dit vooral Franse schepen zijn, omdat op een Franse zeekaart zou hebben gestaan dat de vuurtoren van Klein Curacao zich op het westelijkste puntje van het eiland bevond. In werkelijkheid staat de toren midden op het eiland, waardoor veel schippers zich vergisten en op het eiland strandden.

Tijdens een wandeling zie je regelmatig kleine vogels opspringen. Ze vliegen overal op als je voorbij komt wandelen. Een groot deel van het eiland bestaat uit een kale, winderige vlakte. Er groeien alleen lage vetplantjes, die bestand zijn tegen de harde wind en de hoge temperaturen.

Voor de Geocachers onder ons: er liggen inmiddels twee caches op Klein Curacao (Klein Curacao en Chici Curacao).

Cachen op een onbewoond eiland: hoe gaaf is dat?

Geocache op Klein Curacao

Sporen van de geschiedenis

Op het eiland vind je nog veel sporen terug van een bewogen geschiedenis. Het opvallendst is natuurlijk de grote vuurtoren uit 1877. Die staat daar niet voor niets! Omdat Klein Curacao zo laag is, kunnen kapiteins het eiland vanaf zee maar nauwelijks zien. Dat is ook de reden voor de vele scheepswrakken op het eiland. Tientallen schepen zijn er in de loop der eeuwen gestrand.

Vuurtoren van Klein CuracaoDe vuurtoren van Klein Curacao is zo’n twintig meter hoog en is een monument. Maar inmiddels wordt hij al lang niet meer gebruikt en is het monument vervallen tot een ruïne. Fascinerend is het zeker, maar pas wel een beetje op als je het ding wilt verkennen.

Op het eiland zijn ook nog enkele ruïnes van seinposten te vinden. Daarmee seinden wachters vroeger naar het grote Curacao als er vijandelijke oorlogsschepen in aantocht waren.

Ook kun je nog enkele oude vissershutten bezoeken, waar vissers tot voor kort nog gebruik van maakten tijdens hun tochten.

Wil je meer weten over dit mooie eilandje? Lees dan verder over de geschiedenis van Klein Curacao.

Naar Klein Curacao

Als je op vakantie naar Curacao gaat, zou ik een bezoekje aan Klein Curacao zeker aanbevelen! Even helemaal weg van de bewoonde wereld, naar een plaats waar geen stromend water en geen elektriciteit is.

Je komt gegarandeerd tot rust. En waarschijnlijk ook tot het besef dat dit één van de mooiste plekjes van Curacao is!

Vind je deze pagina leuk?

Wat vind jij van Klein Curacao?