Zoutpannen van Jan Thiel Curacao

Ingeklemd tussen het populaire Seaquarium Beach en het drukke Jan Thiel strand liggen de zoutpannen van Jan Thiel. Een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen, hardlopen, paardrijden of mountainbiken. En met een beetje geluk zie je naast de vele cactussen ook een groep flamingo’s op het zoutmeer. Absoluut een aanrader dus om tijdens je Curacao vakantie te bezoeken!

Vooral als je er ’s ochtends vroeg of in de namiddag gaat wandelen zal je de natuur van Jan Thiel goed kunnen waarderen. Het is er dan rustig, de zon is niet op z’n heetst en de vogels hebben het hoogste woord. In de regentijd zie je er bovendien veel bloeiende bloemen, wat het gebied extra charme geeft.

Het zoutmeer van Jan Thiel

Het hart van het Jan Thiel natuurgebied is het grote meer. Dit is een saliña (zoutmeer). Het water van dit meer is, zoals de naam al zegt, heel erg zout. Dat heeft voor veel dieren een bijzondere betekenis! Zo is het zoute water een ideale woonplaats voor onder meer pekelkreeftjes en pekelvliegen. Misschien heb je daar nog nooit van gehoord. Maar dan heb je vast wel gehoord van de vogels die van die diertjes leven: flamingo’s.

Zoutmeer van Jan Thiel

Flamingo’s op Curacao

De mooie en statige roze flamingo’s zijn een veelgeziene gast op Curacao. En als je op zoek gaat naar flamingo’s op Curacao kun je prima beginnen bij Jan Thiel. Daar leeft namelijk één van de grootste populaties van deze vogels op Curacao! Je ziet er soms tientallen beesten fourageren op het zoutmeer. Een magnifiek schouwspel!

Rustig strandje bij het zoutmeer van Jan Thiel

Rustig strandje bij het zoutmeer van Jan Thiel

Op Jan Thiel kun je heerlijk wandelen om het zoutmeer heen. Een mooie wandeling loopt bijvoorbeeld van de Jan Thielbaai naar Seaquarium Beach. Tijdens je wandeling zul je onder meer veel krijsende parkieten en cactussen tegenkomen.

Middenin het gebied vind je ook nog een prachtig en rustig strandje. Het is wel rotsig, maar er is volop schaduw en je kunt er even heerlijk bijkomen van je wandeling. Bovendien heb je een schitterend uitzicht op de Caribische Zee!

Landhuis van Jan Thiel Curacao

Je kunt ook een kijkje nemen bij het Landhuis Jan Thiel. Dat landhuis vormde vroeger, zoals alle landhuizen op Curacao, het middelpunt van een plantage. Op deze plantage rond het zoutmeer werd, hoe kan het ook anders, vooral zout gewonnen.

Dit oude landhuis was aan het einde van de vorige eeuw behoorlijk vervallen. Gelukkig is het toen grondig gerestaureerd. Het is nu eigendom van de Stichting Monumentenzorg op Curacao.

Het landhuis aan de rand van het natuurgebied kun je inmiddels bezoeken. Sterker nog, je kunt er zelfs overnachten als je dat wilt.

Geschiedenis van Jan Thiel

Wat nu een natuurgebied is, was vroeger dus een zoutplantage. Zout was vroeger onmisbaar, als smaakmaker, maar ook om etenswaren lang goed te houden. Het was dus heel kostbaar. Curacao had, net als het nabijgelegen eiland Bonaire, waardevolle zoutpannen.

Op de plek waar nu Jan Thiel ligt, lag vroeger de zoutplantage Damasco. Op deze plantage, die ergens rond het jaar 1700 werd gesticht, waren slaven druk in de weer met het winnen van zout uit zeewater. Dat deden ze door zeewater in de lagune te laten stromen en de lagune daarna af te dammen. De zon verdampte het afgedamde zeewater en het zout kwam vanzelf tevoorschijn.

Oude muren bij Jan ThielIn 1737 kocht een Joodse koopman de plantage Damasco van een Nederlandse eigenaar, Jan Thielen. Naar hem is het gebied nu nog steeds vernoemd. Op de plantage werd toen niet alleen zout geproduceerd, maar ook allerlei gewassen. Zo groeide er bijvoorbeeld sorghum, de verfstof indigo en katoen.

Het grootste deel van de twintigste eeuw was het gebied in handen van Casper Arthur Perret Gentil, die van 1915 tot 1980 in het landhuis woonde. Hij maakte van Damasco een succesvolle plantage, met onder meer een rijke sinaasappeloogst. Daarnaast hield hij er honderden koeien en geiten. En natuurlijk hield hij zich ook nog bezig met de zoutproductie.

In het gebied vind je nu nog ruïnes van oude opzichtershuisjes en dammen voor het zeewater. Die stammen uit de tijd dat Casper Arthur Perret Gentil er woonde, hoewel sommige mensen beweren dat de ruïnes nog veel ouder zijn.

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!