Waarom een Curacao vakantie geweldig is

Over Curacao doen de wildste vooroordelen de ronde. Als het eiland in het nieuws komt in Nederland is dat vaak negatief. Maar dat is onterecht, want er is ook zoveel positiefs te vertellen over het Caribische eiland!

Van een vakantie op Curacao zul je zeker geen spijt krijgen! Het eiland is zo veelzijdig, dat het voor ieder wel iets interessants biedt. Of je er nu heen gaat om te zwemmen in helderblauw water, om te snorkelen of om cultuur en geschiedenis op te snuiven: je vindt tijdens je Curacao vakantie alles waar je op hoopte en meer!

Er zijn op deze site duizenden redenen te vinden waarom Curacao een fantastische vakantiebestemming is. Om alvast een klein beginnetje te maken, volgt hieronder een top 10 van redenen om het eiland te kiezen voor je volgende reis.

1. Fantastisch weer

Curacao heeft een heerlijk klimaat. Het hele jaar door is het er overdag gemiddeld ruim 27° Celsius en schijnt de zon uitbundig. Ook waait er altijd een frisse zeewind, de noordoostpassaat. Door deze verkoelende wind is het zelden echt benauwd op het eiland. Regen is zeldzaam op het relatief droge eiland, maar als het regent duurt dat nooit lang. Je hoeft tijdens je vakantie op Curacao bovendien niet bang te zijn voor de beruchte Caribische orkanen: die komen in het gebied zelden voor.

Mooi strand op Curacao2. Bountystranden

Strakblauwe lucht, helderblauwe zee, wit zand, groene palmbomen, een lekkere cocktail. Iedereen kent het beeld van een tropisch bountystrand. Curacao zal je niet teleurstellen! Het eiland heeft tientallen stranden, waarvan sommige een bijzonder hoog bounty-gehalte hebben. En had ik al gezegd dat de temperatuur van het zeewater het hele jaar door ruim 26° Celsius is? Dat is wat anders dan een ijskoude Noordzeeduik!

3. Voordelige bestemming in het Caribisch gebied

Steeds meer Nederlanders ontdekken dat een vakantie op Curacao fantastisch is. Dat komt met name door enkele grote reisorganisaties, die het eiland promoten als vakantiebestemming en flink investeren in goede verbindingen met Curacao. Daardoor zijn de prijzen de laatste jaren enorm gedaald. Daarnaast komen er steeds meer faciliteiten voor toeristen op het eiland. Door de bijzondere band met Nederland is Curacao het hele jaar door uitstekend en voordelig te bereiken.

4. Unieke cultuur

Curacao heeft een bijzondere en meeslepende cultuur. Je vindt er allerlei soorten Caribische muziek, verschillende talen (waaronder het Papiaments), een diverse keuken en kleurrijke kunst. De grote diversiteit komt vooral doordat het eiland bewoond wordt door mensen van allerlei verschillende achtergronden. Veel Curacaoënaars hebben Afrikaanse voorouders, maar er wonen ook mensen die afstammen van Nederlanders die al vier eeuwen geleden naar het eiland migreerden. Ook is er een grote Joodse gemeenschap en wonen er veel Zuid-Amerikanen.

5. Duiken en snorkelenEen zeeschildpad rond Curacao

Eén van de mooiste dingen op Curacao is de onderwaterwereld rond het eiland. Je ziet er tropische vissen met de meest wonderbaarlijke kleuren, prachtige koraalriffen en veel zeeschildpadden. En als je geluk hebt krijg je ook nog een paar dolfijnen te zien die nieuwsgierig komen kijken naar jou als bezoeker. Veel toeristen kiezen voor een Curacao vakantie vanwege de geweldige duiklocaties. Maar als je niet van duiken houdt, valt er nog genoeg te genieten met een snorkelset. Door te snorkelen kun je ook al vele mooie vissen en zelfs zeeschildpadden van dichtbij bekijken!

6. Boeiende geschiedenis

Tijdens je vakantie op Curacao kun je overal sporen terugvinden van de bewogen geschiedenis van het eiland. Rond 1700 dreef de Nederlandse West-Indische Compagnie een uitgebreide slavenhandel op het eiland. Veel slaven werden vanuit Afrika naar Curacao verscheept, om vanaf daar te worden verkocht aan plantage-eigenaren in vooral Spaans Zuid-Amerika. Maar ook op het eiland zelf waren enkele plantages aanwezig, waarvan de statige landhuizen nog steeds op het Curacaose platteland te zien zijn. Op Curacao vind je ook nog steeds enkele oude forten en handelspakhuizen.

7. Unieke band met Nederland

Sinds 1634 is Curacao een Nederlands eiland. Het is sinds 2010 weliswaar een zelfstandig land, maar zaken als defensie en buitenlandse zaken worden nog steeds vanuit Den Haag geregeld. Ook wonen er veel Curacaoënaars in Nederland. Alleen al om deze groep mensen beter te begrijpen is een bezoek aan het eiland aan te raden. Maar bovendien krijg je tijdens je vakantie waarschijnlijk al snel een heel ander beeld van Curacao dan het beeld dat in de Nederlandse media regelmatig opduikt. Je zult ontdekken dat het een schitterend land is, dat ongelooflijk veel te bieden heeft.

8. Spectaculaire natuur

Op Curacao vind je het schitterende nationale park Christoffel. Dit Christoffelpark kun je zowel met de auto als te voet uitstekend verkennen. Je vindt er onder meer prachtige orchideeën, bijzondere bomen, aloë vera en allerlei prachtige vogels. Op de ruige noordkust van Curacao vind je ook Shete Boka, waar de Caribische zee woest inslaat op enkele inhammen. In één van de inhammen (boka’s) komt het water zelfs zo hard aan dat het lijkt alsof iemand een pistool afvuurt (Boka Pistol). Het eiland is daarnaast geschikt voor ruige jeeptochten, maar ook voor lieflijke wandelingen langs meertjes en ontdekkingstochten door grottenstelsels.

9. Willemstad

De hoofdstad van Curacao is Willemstad, tegelijk de enige echte stad op het eiland. De hele binnenstad van Willemstad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens je vakantie kun je ontdekken dat dit niet voor niets is! De stad levert een unieke, kleurrijke aanblik. De erfenis van de Nederlandse periode is onder meer te vinden in de vele Hollandse gevels, Hollandse architectuur en de forten. Daarnaast kun je in Willemstad heerlijk winkelen, uit eten in bijzondere restaurants en zijn er enkele musea van wereldklasse.

Avondzonnetje in Willemstad

10. Uitvalsbasis voor excursies

Curacao is het grootste en meest diverse ‘Nederlandse’ eiland in het Caribisch gebied. Maar als je de regio wilt verkennen, kun je prima vanuit Curacao beginnen. Allereerst is een dagtrip naar het onbewoonde Klein Curacao zeer de moeite waard. Maar je kunt ook trips maken (van één dag of langer) naar de nabijgelegen eilanden Bonaire en Aruba. Deze twee eilanden hebben elk een heel eigen karakter en zijn de moeite van een bezoek zeker waard!

Vind je deze pagina leuk?

Reageer en praat mee!